|

Odbijena apelacija: Penzioneri iz Foče ostali bez skoro milion KM

Odbijena apelacija: Penzioneri iz Foče ostali bez skoro milion KM
0
S
SRNA
27.11.2014. u 13:42
4
komentara
0

dijeljenja
Odbijena apelacija: Penzioneri iz Foče ostali bez skoro milion KM Foto: Arhiv
Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju 509 penzionera iz Foče, čime je definitivno okončan višegodišnji sudski spor grupe penzionera iz ove opštine protiv Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje RS-a za isplatu razlike penzija za period od 1. oktobra 2002. do 30. novembra 2005. godine.
Odlukom su u jedan predmet spojene pojedinačne apelacije četiri zasebne grupe penzionera iz Foče (sa po 136, 101, 172 i 100 penzionera), koji su u parničnom postupku od Fonda PIO zahtijevali isplatu razlike penzija u spornom periodu, u ukupnom iznosu 960.980 KM, bez kamate, koja je, takođe, tražena", saopšteno je iz Fonda PIO RS.

Odbacivanjem apelacije penzionera iz Foče, Ustavni sud BiH potvrdio je da su bile ispravne presude Osnovnog suda u Foči i Okružnog suda u Trebinju 2006. i 2007. godine o odbijanju zahtjeva penzionera za isplatu razlike penzija.

"Ovim je konačno potvrđeno da je Fond PIO o pitanju isplate penzija od 1. oktobra 2002. do 30. novembra 2005. godine postupao pravilno, odnosno da su penzije isplaćivane i usklađivane mjesečno, prema stanju raspoloživih sredstava namijenjenih za isplatu penzija, kako je to članom 130. Zakona o PIO tada i bilo propisano", navodi se u saopštenju.

U odluci je navedeno da prava penzionera iz Foče, kao i svih drugih, nisu povrijeđena, niti su korisnici oštećeni.

Fond je u tom periodu, počev od 1. oktobra 2002. godine, svim korisnicima prava izdao pojedinačna rješenja sa tačno utvrđenim iznosom penzije, uz mogućnost izjave žalbe, što je, takođe, ocijenjeno kao pravilno, u skladu sa Statutom Fonda i Zakonom o PIO.

Osim grupe od 509 penzionera iz Foče, u periodu od 2003. do 2005. godine bile su još tri grupe sa ukupno 336 penzionera /dvije iz Foče sa po 109 i 112 i jedna sa područja svih filijala od Prijedora do Trebinja sa 115 penzionera/ koje su sudski tražile isplatu razlike penzija.

Ukupna suma koju su od Fonda potraživale svih sedam grupa sa ukupno 845 penzionera iznosila je oko 1,5 miliona KM, bez kamate /1.499.309 KM/, ali su i te zahtjeve odbacivali Vrhovni sud Republike Srpske i Ustavni sud BiH.

"I najnovijom odlukom Ustavnog suda BiH potvrđeno je da Fond PIO RS dobija u svoju korist sve važnije i veće sudske sporove, posebno na najvišim sudskim instancama, kao što je slučaj sa predmetima poštanska štedionica, isplata novčane naknade bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH, isplata kamate za neblagovremenio isplaćene penzije u 2000. godini – predmet Despić Rajko i ostali", ističe se u saopštenju Fonda PIO RS.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...