U zeničkom pozorištu
12

Odavanjem počasti borcima obilježen Dan Zeničko-dobojskog kantona

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Brojnim sadržajima danas je u Zenici obilježen Dan Zeničko-dobojskog kantona, a na svečanoj akademiji u Bosanskom narodnom pozorištu uručena su priznanja najzaslužnijim građanima kantona za doprinos u razvoju kantona.

Prigodnim prijemom za predstavnike boračkih organizacija i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju Kameni spavač počela je manifestacija obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona nakon čega je u Bosanskom narodnom pozorištu održana svečana akademija na kojoj se prisutnima obratio premijer kantona Mirza Ganić koji je dodijelio i plakete kantona.

“Ovaj dan je prilika da rezimiramo godinu iza nas. Vlada u aktuelnom sazivu, nakon imenovanja krajem marta prošle godine ubrzala je aktivnosti na stvaranju što povoljnijeg ambijenta za rad privrede i život građana. Međutim, na početku 2020. godine suočili smo se s koronavirusom, koji je negativno utjecao na sve aspekte društva. Rad vlade smo prilagodili novonastalim uslovima i poduzeli smo interventne mjere kako bismo zaštitili zdravlje svakog čovjeka i sačuvali svako radno mjesto”, izjavio je Ganić.

Dodao je da je kanton bez veće pomoći s viših nivoa vlasti osigurao sredstva za jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora, subvencije za plaće firmi kojima je bio zabranjen rad te pojednostavili pristup kreditima. Pojasnio je i da su nastavljeni planirani razvojni projekti u oblasti infrastrukture, podrške privredi i poljoprivredi, izgradnje i utopljavanja škola te zapošljavanje braniteljske populacije.

"Pandemija još traje i niko ne zna kad će globalna počast prestati. Svoj posao radimo kako najbolje znamo i umijemo, časno i pošteno, a naši dosadašnji rezultati su potvrda da se možemo nositi i s najvećim izazovima. Moja poruka, a i poziv svim političkim subjektima i građanima je da budemo ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih izazova i iskušenja koja nas čekaju kao što smo bili u našoj bliskoj prošlosti i najtežim vremenima za naše društvo i domovinu BiH”, dodao je Ganić.

Nakon govora premijera uručene su plakete Mirsadu Čizmi, Šemsudinu Gegiću, Mahmutu Karaliću, posthumno Dželalu Imamoviću te Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.