Traže izgradnju spomenika
426

Odata počast ubijenima na Kazanima: Suočavanje s prošlošću znak je herojstva i ljudskosti

Dž. L.
Historičar Husnija Kamberović polaže cvijeće ispred Vječne vatre (Foto: I. Š./Klix.ba)
Historičar Husnija Kamberović polaže cvijeće ispred Vječne vatre (Foto: I. Š./Klix.ba)
Grupa građana i građanki Sarajeva okupila se danas ispred Vječne vatre u Sarajevu kako bi odali počast ubijenima na lokalitetu Kazani u proteklom ratu, s porukom da je suočavanje s tamnim stranicama prošlosti znak herojstva i ljudskosti.

Okupljeni su poručili kako je potrebno u glavnom gradu naše zemlje izgraditi spomenik za sve žrtve zločina na Kazanima, a kojim će se pokazati spremnost na suočavanje s prošlošću.

"Danas smo ovdje da se prisjetimo da je prije 27 godina izvršeno svirepo ubistvo na lokalitetu Kazani. Taj ratni zločin počinili su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i kao takav predstavlja crnu mrlju u odbrani grada Sarajeva. Mi kao društvo dužni smo da se sjećamo, da preuzmemo odgovornost i da se javno izvinimo porodicama ubijenih, te da im omogućimo mjesto gdje će se prisjećati svojih najmilijih. Zato se zalažemo da se u centru Sarajeva sagradi spomenik koji bi nam bio podsjetnik da ne dozvolimo da iko počini zločin u naše ime", kazala je Matea Jerković, aktivistkinja Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije.

Konačan broj žrtava na lokalitetu Kazani još nije poznat. Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 23 osobe, od kojih je 15 identificirano, pet žena i deset muškaraca. Riječ je o dvije žrtve iz Ukrajine, dvije iz Hrvatske, jednoj žrtvi bošnjačke i deset osoba srpske nacionalnosti.

Današnjem odavanju počasti odazvao se i poznati bosanskohercegovački historičar Husnija Kamberović, profesor na Univerzitetu u Sarajevu. On je također naglasio potrebu izgradnje spomenika u Sarajevu za žrtve ubijene na Kazanima.

"Važno je da danas pošaljemo poruku da želimo i kroz taj spomenik pokazati da smo spremni suočiti se s tom tamnom stranom naše prošlosti. To je znak naše hrabrosti i spremnosti. Suočavanje s tim stranicama naše prošlosti nije nikakav znak nacionalne izdaje, već znak herojstva i ljudskosti", kazao je Kamberović.

On je istakao i da se Sarajevo nema čega stidjeti jer je vojska Armije RBiH u vrijeme opsade ovog grada vodila časnu borbu.

"Vojska je vodila poštene oslobodilačke operacije, ali to što se unutar Armije RBiH pojavila jedna skupina koja je činila zločine, ne znači da je to bila strategija ove vojske. Tu ljagu sa Armije RBiH možemo skinuti na način da pokažemo da nismo bili svi isti", poručio je Kamberović.