Čuvati sjećanje
593

Odata počast heroinama: Olga i Suada su stale u odbranu tradicije Sarajeva, komšijskog duha i suživota

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predstavnici Gradskog vijeća Grada Sarajevo, Kluba Sarajlija iz Dubrovnika i Udruženja Prijatelja grada Sarajeva položili su danas cvijeće i odali počast heroinama Suadi Dilberović i Olgi Sučić na mostu gdje su prije 25 godina smrtno stradale jer su se borile za mir i bolje sutra.

Cvijeće su položili predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić te njegove zamjenice Mira Jurić i Edina Gabela, Mirza Hebib u ime Kluba Sarajlija iz Dubrovnika i Rasema Džanko iz Udruženja Prijatelja grada Sarajeva.

"Ovo su nedužne žrtve i njihovo stradanje označilo je početak apokalipse, stradanja grada Sarajeva koje je trajalo četiri godine. Ovo je samo mala, simbolična kap onoga što je Sarajevo doživjelo prije 25 godina. Važno je i napomenuti da su obični ljudi poput Olge i Suade bez ikakvog razmišljanja stali u odbranu tradicije Sarajeva, komšijskog duha prijateljstva, suživota i da kažu da je Sarajeva bilo i bit će", rekao je Gavrić.

Hebib je rekao kako su Dubrovnik i Sarajevo povezani lijepim i ružnim događajima kroz cijelu historiju i da to treba njegovati.

"Nastavit ćemo čuvati sjećanje na stradale, a naročito na našu Suadu Dilberović. Neka se ovo nikome nikada ne ponovi", poručio je.

Suada Dilberović je bila studentica pete godine medicine Univerziteta u Sarajevu (UNSA), porijeklom iz Dubrovnika. Bila je prva žrtva opsade Sarajeva, imala je 24 godine, a iz kuće je izašla kazavši "Idem braniti svoje Sarajevo".

Olga Sučić je bila 34-godišnja službenica Skupštine RBiH. Na demonstracije za mir je izašla iz kancelarije jer nije mogla mirno gledati. Posljednje riječi su joj bile da će se brzo vratiti. Lične stvari ostavila je na kancelarijskom stolu. Nekoliko trenutaka prije nego je pogodio snajper kazala je novinaru "Ja sam majka dvoje djece i branit ću ovaj grad".

Začuli su se pucnji iz pravca Jevrejskog groblja. Suada je umrla na mjestu, a Olga na putu ka bolnici. Nakon njih pale su i druge žrtve, a ranjeno je nekoliko sugrađana. Ukopane su na groblju Bare.

U njihovu čast most Vrbanja preimenovan je u Most Suade Dilberović i Olge Sučić a na ploči se nalazi citat "Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši".

Suadi je posthumno 2007. godine dodijeljena diploma doktora medicine koju je preuzela njena sestra Edina Dilberović. UNSA je formirao i fond "Suada Dilberović" iz kojeg dodjeljuje stipendije.