Štab donio odluku
54

Od sutra se ukidaju karantini na području Republike Srpske

N. V.
Alen Šeranić
Alen Šeranić
Nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije ministar zdravlja Alen Šeranić prenio je da će biti raspušteni pogranični i lokalni karantini u Republici Srpskoj.

Štab je van snage stavio mjere obaveznog boravka u karantinu prilikom ulaska u državu na entiteskoj granici, a ministar Šeranić je pojasnio kako će to funkcionisati:

"Lokalne zajednice će imati obavezu da raspuste lokalne karantine i da ljude upute na kućnu izolaciju u trajanju onom koliko im je preostalo do 14 dana."

Na graničnim prelazima u RS-u umjesto boravka u šatorima i karantinima sanitarni inspektori će izdavati rješenja o kućnoj izolaciji što je u FBiH praksa od početka epidemije, izuzev kraćeg perioda kada je na snazi bio obavezan odlazak u karantin.

Oni koji od sada budu dolazili u državu preko ovog entiteta neće biti testirana nego će samo biti upućeni u kućnu izolaciju, odnosno bit će testirani ukoliko se pojave simptomi.

Na sjednici je doneseno nekoliko zaključaka a jedan od njih je i stavljanje van snage zaključka Republičkog štaba o okupljanju maksimalno tri osobe, sada je taj broj maksimalno 50, ali je još uvijek zabranjeno masovno okupljanje na javnom prostoru.