Park Fortica
814

Od sutra će se iznad Mostara vijoriti jedna od najvećih zastava BiH

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara uredilo je avanturistički park na brdu Fortica iznad Mostara, a najistaknutiji njegov dio biti će jarbol s jednom od najvećih državnih zastava u našoj zemlji. Otvaranje parka predviđeno je za sutrašnji dan, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"U realizaciju ove ideje krenuli smo 2016. godine. Lokalitet Fortice, za rekreaciju, koristi sve veći broj građana i turista koji uživaju u pogledu koji se pruža na cijeli grad Mostar i okolne planine. Cijeneći činjenicu da se radi o lokalitetu na kojem se nalazi i poznati natpis 'BIH VOLIMO TE' smatrali smo da je idealna lokacija za postavljanje državne zastave Bosne i Hercegovine", kaže Đani Rahimić, predsjednik MTBA Mostar i jedan od inicijatora novog uređenja Fortice.

Iako nije zvaničan toponim, Fortica je ustaljen naziv za brdo iznad Mostara preko kojeg vodi lokalni put za Podveležje, a najvjerovatnije potiče od talijanske riječi fortezza ili utvrda, prema austrougarskim i talijanskim utvrdama koje se na njemu nalaze.

"Brdo Fortica je oduvijek bilo izletište mnogih Mostaraca koji za vrijeme velikih ljetnih vrućina izlaze na njegove obronke uživajući u pogledu na svoj grad. Uz to, Fortica je i mjesto na kojem su Mostarci odavali i odaju dužnu pažnju i ljubav pojedinim ličnostima i događajima koji su posljednjih stotinjak godina obilježili grad na Neretvi. Tako je u vrijeme dok je na ovim prostorima vladala Austro-ugarska, na samom vrhu bilo ispisano ime cara Franje Josipa prvog", priča Rahimić.

Bila je to zahvalnost za brojne objekte koji su izgrađeni u gradu na Neretvi za vrijeme austrougarske vladavine.

"Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka omladina iz mostarskog naselja Carina došla je na ideju da na Fortici iskaže svoju ljubav prema Josipu Brozu Titu. Bio je to, koliko je poznato, prvi slučaj u Jugoslaviji da se na taj način iskazivala ljubav i poštovanje prema predsjedniku SFRJ. Od kamenja je napravljen simbol 'štafete mladosti' i pored nje je ispisano 'TITO“, kaže naš sagovornik.

Kada je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, mladi Mostara su ispod Titovog imena ispisali "VOLIMO TE" i tako još jednom iskazali ljubav prema njemu, koji je bio sinonim za tadašnju Jugoslaviju.

"Slova su bila visoka deset, a široka osam metara. Taj naziv je stajao sve do posljednjeg rata. Tada je na Fortici ponovo došlo do preslagivanja kamenja. Ostalo je 'VOLIMO TE', a ime 'TITO' je preinačeno u 'BiH'. Tako posljednjih dvadeset godina na ovom brdu stoji naziv 'BiH VOLIMO TE', uz naknadno napravljeni simbol Starog mosta. Ovaj natpis ispisala je omladina grada, čime je iskazala svoju odanost i ljubav prema domovini – Bosni i Hercegovini", priča Đani Rahimić.

Realizacija aktualnog projekta uređenja Fortice počela je donacijom turističke zajednice HNK, kojom je uz volonterski rad članova udruženja MTBA, izgrađeno osam odmorišta, te je postavljena turistička signalizacija na magistralnom putu M17.

"Sam projekat je osmišljen tako da objedini sve turističke i sportske sadržaje koji se nalaze na ovom području, od kojih između ostalog izdvajamo sportsko penjalište i biciklističke rute, na kojima se organizuju sportska takmičenja. Centralni dio ovog parka čini planinski dom kojim gospodari naše udruženje i čija obnova je u toku. Brdsko-biciklističko udruženje je 2016. godine apliciralo na javni poziv Federalnog ministarstva okoliša i turizma sa idejom da na Fortici izgradimo zip-line sajlu kao vrlo popularnu turističku atrakciju. Ministarstvo je prihvatilo naš projekat čija realizacija je u toku", pojašnjava Rahimić

Velika državna zastava kruna je projekta ovih vrijednih ljudi.

"Postavljanjem državne zastave na ovom mjestu želimo naglasiti ovu tradiciju i uticati na svijest svih građana, a posebno mladih kako bi ih potaknuli da više vole i cijene svoju domovinu. Osim toga, smatramo da će postavljanje državne zastave na ovom vidikovcu privlačiti veliki broj domaćih i stranih turista te time postati nova atrakcija grada Mostara. Kako bi zastava bila vidljiva sa što veće udaljenosti ona će biti postavljena na jarbol visine 30 metara", kaže na kraju Rahimić.

Dimenzije zastave su 12x6 metara i time je ona jedna od najvećih u našoj zemlji. U sklopu ovog projekta, a povodom obilježavanja Dana nezavisnosti MTBA Mostar obnovio je natpis "BiH VOLIMO TE", a predviđeno je i pošumljavanje padina u saradnji sa DVD Blagaj.