Zima kuca na vrata
0

Od sljedeće sedmice snijeg i zahlađenje u cijeloj zemlji

Piše: A. Dž.
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Nesvakidašnja slika obišla je našu zemlju prije nekoliko dana kada su stanovnici pojedinih gradova uživali ispijajući kafu u ljetnim baštama. No, prema najavama meteorologa, zima bi već sljedeće sedmice mogla pokucati na vrata.

Iako se kalendarski približavamo zimi, temperature proteklih dana nisu ni bliu zimskim. Živa na termometru u pojedinim područjima dosezala je 15 stepeni celzijusa, a takvo vrijeme će se, prema prognozama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zadržati do kraja sedmice kada prognostičari najavljuju pogoršanje vremena i padavine.

"Do kraja sedmice će biti toplo sa temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka s tim što će jutarnje temperature biti nešto niže. Dolaskom vikenda temperature će padati, a početkom sljedeće sedmice očekuje nas nestabilno vrijeme s kišom, a nije isključen ni snijeg", kazao nam je klimatolog Dženan Zulum.

U nadolazećoj sedmici najviša temperatura zraka neće biti iznad šest stepeni, dok će u jutarnjim satima padati i ispod nule.

Prema predviđanjima, staru godinu bismo mogli ispratiti u pravom zimskom ugođaju. Prema najavama meteorologa novogodišnji vikend će biti hladan i sa snježnim padavinama.