BiH
0

Od septembra moguć odlazak bošnjačkih učenika iz još 15 škola u RS-u

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Od septembra ove godine, kada počinje nova školska godina, moglo bi se desiti da bošnjački đaci ne krenu na nastavu u još 15 škola u RS-u, jer im nije omogućena nacionalna grupa predmeta, upozorio je danas potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić.

Za to će, kaže, biti odgovorni nadležni u resornom ministru koji nisu željeli da riješe taj problem, iako bošnjački učenici na to imaju pravo.

On je, u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, tokom rasprave o Strategiji razvoja obrazovanja, podsjetio da je taj problem sada u samo dvije škole, u Vrbanjcima kod Kotor Varoši i bratunačkom Konjević Polju, ali je prisutan u još nekim sredinama.

Salkić je naglasio da nije tačno da se u 20 škola poštuje Privremeni sporazum o obrazovanju, kao što to tvrdi resorno ministarstvo.

Ukazao je i da bošnjački nastavnici nisu uposleni u osnovnom obrazovanju u RS-u, iako su u određenim sredinama kao konstitutivni narod dovoljno zastupljeni da se to mora omogućiti.

"Prava za koja zalažemo su garantirana Ustavom", rekao je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

Salkić je ukazao i da po nastavnim planovima i programima u RS-u nije navedeno da bošnjačka djeca uče bosanski jezik.

"Time Ministarstvo prosvjete RS-a ne poštuje Ustav", naglasio je on i dodao da Bošnjaka nema ni u školskim odborima, iako bi trebalo da odražavaju nacionalnu strukturu učenika i roditelja.