Profesori FIN-a o novom poglavaru
11

Od reisa se očekuje doprinos stabilizaciji i jedinstvu IZ u BiH

Piše: E. Gorinjac
Husein ef. Kavazović (Foto: Anadolija)
Husein ef. Kavazović (Foto: Anadolija)
Islamska zajednica u BiH jučer je dobila novog reisu-l-ulemu, dosadašnjeg tuzlanskog muftiju Huseina ef. Kavazovića. Novi reis će na dužnost zvanično stupiti 19. novembra, kada će mu dosadašnji poglavar IZ u BiH dr. Mustafa ef. Cerić predati tu funkciju, nakon što je 19 godina bio duhovni vođa bh. muslimana. Pred novim reisom su brojni izazovi, od njega se očekuje da doprinese stabilizaciji i jedinstvu u IZ.

Nesporno je da se radi o važnom događaju za Islamsku zajednicu u BiH, a koliko će se bitno promijeniti stvari unutar nje, uveliko će zavisiti i od novog reisa i njegove administracije.

Novi reisu-l-ulema je najavio kontinuitet onih dobrih projekata, ali će vjerovatno biti i nekih novih inicijativa. Očekuje se da će biti promjena, ali ne dramatičnih, bar ne u prvom dijelu njegovog mandata, smatra prof. dr. Enes Ljevaković sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

"Očekujemo od njega svježe ideje"

"Očekujemo svakako dalju stabilizaciju IZ. U kojem obimu i do koje dubine će ići neke eventualne promjene, vidjet ćemo. I sam reis, nakon što se upozna sa situacijom, donijet će odluke koje će ići u prilog daljem razvoju IZ. Očekujemo od njega svježije ideje, očekujemo i nove mlađe kadrove", kaže Ljevaković za Klix.ba.

Islamska zajednica u BiH bi trebala sljedeće godine dobiti novi Ustav, što će biti jedan od najozbiljnijih zadataka u kojem će učestvovati novi reis i njegova administracija.

"Nadamo se da će tu biti odabrana ona rješenja koja će ići ka daljoj stabilizaciji i jedinstvu IZ. Složen je to i najkrupniji zadatak s kojim se suočava nova administracija u IZ. Sigurno je da će novi reis imati utjecaja na sve to, ali on ne odlučuje sam, krupne odluke kolektivno donosi Rijaset, a potom ih potvrđuje Sabor IZ. Međutim, reis može dati inicijativu i usmjeravati tokove, ali ne može sam nametati odluke drugima. Takve odluke se donose u kolektivnim tijelima. On sam i ne može iznijeti teret tih odluka", smatra Ljevaković.

IZ u BiH je na svom čelu dobila čovjeka koji ima kvalitete jednog reisu-l-uleme, kaže prof. dr. Džemaludin Latić te dodaje da se nada kako će u IZ doći do pozitivnih promjena. No, ukoliko novi reis ne ukine postojeći Ustav IZ, "koji nema nikakve veza sa islamom i koji je socijalističko-klanovski Ustav, serija pravničkih trikova i podvala, koji je napravio zajednicu za jedan klan, potpuno udaljen od muslimanskog naroda, onda novi reis neće ništa uraditi i to će i dalje biti zajednica nečasnih ljudi", kaže Latić u razgovoru za Klix.ba.

Legitiman izbor

"Ja se nadam da do toga neće doći. Ovaj čovjek je pobožan, on zna moju inicijativu, bio je u Saboru dok sam je izlagao, zbog čega su me protjerali. Ukoliko ne dođe do promjene, a što bi trebalo, jer ovo je vjerska zajednica, kvaziislamska, koju nikada narod nije sebi izabrao, niti je ta zajednica narodu ikada davala bilo kakve relevantne izvještaje, ukoliko se to ne promijeni, onda je ovo samo gubljenje vremena", smatra Latić. On dodaje da IZ od svog osnivanja nije bila onakva kakvu narod želi i da je narod nije ni postavljao, počevši od Austro-Ugarske, pa do njenih posljednjih 19 godina.

"Tek sada naš narod sa ef. Kavazovićem ima šansu da, na temelju principa svoje vjere, i to principa o izboru, obnašanju i odlasku s vlasti, koji su određeni prije više od 1.400 godina, bira legitimno svoju vjersku zajednicu. Ukoliko mu se da ta šansa da legitimno bira svoju vjersku zajednicu, onda ćemo imati moralni konsenzus našeg naroda i te zajednice, koja će biti istinski islamska. Moralni konsenzus će se vezati za principe i ciljeve koje ta zajednica mora imati i o čemu ćemo se složiti. Tek tada ćemo ispuniti svoje ustavno pravo da brinemo o svojoj vjeri i svom narodu. Ukoliko bismo dobili takvu autentičnu islamsku zajednicu, polako bismo utjecali i na politička zbivanja. Jasno da ta zajednica neće pripadati nijednoj političkoj stranci, ali hoće političkim interesima ovog naroda. Ukoliko se to desi, onda bi to bila neka naša nova zora i ja se nadam i molim Boga da do toga dođe", rekao je Latić.