Sutra počinje izborna kampanja
13

Od političkih stranaka i kandidata se očekuje korektno ponašanje

Piše: E. G.
Branko Petrić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Branko Petrić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Predizborna kampanja za lokalne izbore 2012. godine zvanično počinje sutra. Ulice će ponovo biti oblijepljene predizbornim plakatima sa kojih će se smiješiti kandidati za vijećnike, odbornike i načelnike općina te obećavati blagostanje ukoliko glasate baš za njih. Ko će ući u lokalne skupštinske klupe zavisi od izbora glasača, dok je Centralna izborna komisija BiH još jednom upozorila političke subjekte da se moraju ponašati korektno i u skladu sa propisanim pravilima.

Pravila ponašanja u predizbornoj kampanji su propisana Izbornim zakonom BiH, a od učesnika na izborima se očekuje fer i korektno ponašanje, poručuju iz CIK-a.

"Očekuje se da učesnici na izborima kojih je više od 30.000, najviše do sada, mogu slobodno na cijeloj teritoriji BiH koristiti sva dozvoljena sredstva da se predstave. Građanima BiH, kojih je u biračke listove upisano više od tri miliona i sto hiljada, bez Mostara jer se tamo ne održavaju izbori, preporučujem da mogu od nedjelje slanjem poruke na broj 092 121 212, sa bilo kojeg telekom operatera, uz navođenje matičnog broja, provjeriti da li su upisani u centralni birački spisak te saznati na kojem mjestu mogu glasati", rekao je danas Branko Petrić, predsjednik CIK-a.

U Centralnoj izbornoj komisiji podsjećaju da stranke imaju i dodatne obaveze u pogledu finansiranja predizborne kampanje, a tu su propisani iznosi koji se mogu potrošiti.

"Limiti iznose 30 feninga po biraču koji su registrovani za svaki nivo, odnosno odvijaju se na dva nivoa, za vijećnike i načelnike, pa to ispadne 60 feninga po biraču. Očekujemo da će finansiranje biti transparentno, kao i zakonom propisane obaveze javnih medijskih servisa", napomenuo je Petrić.

Na izborima, 7. oktobra, bit će ukupno 5.100 biračkih odbora i u njima će biti angažovano između 40 i 50 hiljada predsjednika, njihovih zamjenika i članova biračkih odbora. U CIK-u kažu da su u procesu edukacije općinskinskih izbornih komisija koje će edukovati odbore kako bi najbolje obavili svoj posao.

"Insistirano je i od političkih stranaka i od općinskih izbornih komisija da samo obučeni budu predloženi i imenovani u odbore", rekao je Petrić.

Budući da su neke stranke do sada već organizirale predizborne skupove u cilju promocije svojih kandidata, Petrić je rekao da tu nije bilo kršenja Izbornog zakona, jer nije bilo plaćenog oglašavanja koje je zabranjeno mimo kampanje.

Političkim subjektima tokom izborne kampanje je zabranjeno:

  1. Uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere ili plakate i slične materijale drugih subjekata u kampanji.
  2. Vođenje kampanje kojom se narušava polna ravnopravnost.
  3. Postavljanje bilo kojeg promotivnog izbornog materijala unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, na javna preduzeća, ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerske objekte javne puteve i javne površine, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima koja su predviđena za plaketiranje i oglašavanje.
  4. Zabranjeno je nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini.
  5. Zabranjeno je ometati skupove drugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti.
  6. Zabranjeno je sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima.
  7. Zabranjeno je lažno predstavljanje u ime bilo kojeg drugog političkog subjekta.