Doneseno 15 presuda
138

Od početka godine u Sarajevu podignuto devet optužnica protiv migranata

A. B.
Trenutno se sedam predmeta Tužilaštva KS nalazi u fazi istrage (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Trenutno se sedam predmeta Tužilaštva KS nalazi u fazi istrage (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prema podacima Tužilaštva KS od početka ove godine do 14. novembra podignuta je optužnica u devet predmeta zbog krivičnih djela koje su počinili migranti.
Kako je navela Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS još sedam predmeta je u fazi istrage.

"U 15 predmeta protiv migranata je donesena presuda, a riječ je o različitim krivičnim djelima poput ubistva, razbojništva, teške krađe, oštećenja tuđih stvari, razbojničke krađe, posjedovanja droge i sl.,", pojasnila je Bavčić.

Odavno u našoj državi prvenstveno građani, pa onda i vlasti vode borbu s migrantskom krizom koja sve više uzima maha.

Posljednji slučaj koji se desio sinoć u ilidžanskom naselju Otes digao je građane tog područja na noge.

Naime, sinoć su trojica migranata zbola momka inicijala J.B. (1984), a dvojici drugih muškaraca nanijela teške i lakše povrede. Migranti su trenutno u bjekstvu, policija traga za njima.

Građani protestuju zbog toga što se osjećaju nesigurno i traže od vlasti da djeluju jer u posljednje vrijeme migranti često uzurpiraju javni red i mir.

I danas ranije je šef zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović pozvao Vijeće Ministara BiH i državnog ministra sigurnosti Selmu Cikotića da reaguju i zaštite građane od sve čestih incidenata koje izazivaju migranti ili će se ljudi morati sami organizovati.

Naveo je i to da je područje Hadžića i Ilidže najviše ugroženo po tom pitanju jer je tu najveća koncentracija migranata.