Strah od krize
3

Od početka godine u BiH procesuirano više od 2.000 migranata, smještajni kapaciteti na granici

SRNA
U BiH je povećan priliv migranata, i od početka godine procesuirano je više od 2.000 migranata, što je dvostruko više od ukupnog broja migranata u prošloj godini, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Ujić je na sastanku sa novoimenovanim direktorom Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD /ICITAP/ Laddie Hancockom, izrazio zabrinutost zbog opasnosti pojave migrantske krize u BiH i napomenuo da su smještajni kapaciteti, zbog velikog priliva migranata, na gornjoj granici popunjenosti.

Prema njegovim riječima, Služba za poslove sa strancima, zajedno sa drugim nadležnim institucijama, uprkos otežanim okolnostima, upravlja migracijama u BiH, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ujić je zahvalio ICITAP-u i Vladi SAD za doprinos u razvoju Službe, izrazivši uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena.

Hancock je naglasio da je ICITAP na raspolaganju Službi za poslove sa strancima za svaki vid pomoći i podrške, radi što efikasnijeg suprotstavljanja svim izazovima novog migrantskog talasa.

Na sastanku je razgovarano i o realizaciji projekta Biometrije u Službi za poslove sa strancima koji finansira ICITAP, te o potrebi za dodatnom opremom, što je za Službu od ključnog značaja u uslovima povećanog priliva migranata.