Zvanični podaci
10

Od početka godine na bh. granicama spriječeno više od 5.000 ilegalnih ulazaka migranata

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Od prvog dana 2019. godine do 12. juna službenici Granične policije BiH spriječili su ulazak više od pet hiljada migranata, saznaje Klix.ba.

Migrantska kriza posljednji mjesec sve više trese našu zemlju, a posebno njen sjeverni dio, odnosno područje Velike Kladuše, Bihaća i Cazina gdje su smješteni prihvatni centri za migrante.

"Na istočnom, sjeveroistočnom i jugoistočnom dijelu BiH, odnosno granici sa Srbijom i Crnom Gorom, do jučer je spriječeno ukupno 5.168 ilegalnih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracijskog rizika", rekla je za Klix.ba glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Svi oni žele preko teritorije naše zemlje ući na prostor Evropske unije, što im onemogućavaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Brojni sukobi među migrantima natjerali su vlasti u Unsko-sanskom kantonu, gdje je skoncentrisano nekoliko hiljada migranata, da krenu u izgradnju velikog migracionog centra na lokaciji Vučijak nedaleko od Bihaća, ali i granice s Republikom Hrvatskom, što je naišlo na negodovanje zvaničnika Evropske unije.