Strah od koronavirusa
348

Od početka godine do danas u BiH ušlo više od 13.000 osoba, najviše iz Kine i Italije

A. B.
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Granična policija BiH je od 1. januara do 23. februara ove godine evidentirala 13.910 osoba na ulazu u našu državu. Najviše ih je doputovalo iz Kine (6.120), a odmah iza nje je Italija (5.966), potvrđeno je za Klix.ba.
Iz Granične policije BiH su naveli i to da su osim Kine i Italije u posjetu BiH u navedenom periodu bili i državljani Južne Koreje (1 .748) i Irana (76).

S obzirom na to da je riječ o zemljama u kojima je zabilježena zaraza i širenje koronavirusa, Granična policija BiH je od Ministarstva civilnih poslova dobila uputstva za postupanje s putnicima koji dolaze iz neke od navedenih država.

"Policijski službenici Granične policije BiH (GPBiH) obavljaju granične provjere u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, Zakonom o strancima i predloženim mjerama, na način da prikupljaju informacije od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana. To se odnosi na broj osoba koje ulaze u BiH, mjesto i adresu namjeravanog boravka, period boravka, kontakt telefon", naveli su iz Granične policije BiH.

Nakon toga, kako nam je rečeno, putnici popunjavaju upitnik koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje. Također im se daju i uputstva kako da postupe ukoliko se dogodi da se naknadno, odnosno, tokom boravka u BiH pojave potencijalni simptomi te kome da se obrate u tom slučaju.

"Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici Granične policije BiH obavještavaju Zavod za javno zdravstvo za provođenje mjera koje su u njihovoj nadležnosti, a koji, po potrebi, šalju stručno osoblje i epidemiologa na mjesto događaja. To su standardne i maksimalne mjere koje mi provodimo u skladu s našim nadležnostima", istakli su iz Granične policije BiH.

Dodali su i to da policijski službenici Granične policije BiH koriste jednokratne (hirurške) maske I rukavice te da su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim rijelima i Zavodom za javno zdravstvo koje ima svu opremu potrebnu za ranu detekciju virusa.

Podsjećamo, prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), otkako se koronavirus proširio, prijavljeno je više od 77.000 slučajeva u Kini, od čega je 2.445 ljudi preminulo, te 1.769 slučajeva zaraze i 17 preminulih u još 28 zemalja. U Južnoj Koreji, Japanu i Italiji prijavljene su veće epidemije.

Također, u Italiji je danas zabilježen i šesti smrtni slučaj zbog zaraze od koronavirusa, a više od 200 ih je zaraženo.