Komentari (192)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Progresivna stopa poreza na primanja: do 1.000 KM.......1% do 2000 KM.......8% do 3000 KM.....12% do 4000KM..... 20% do 5000 KM.....30% do 6.000KM..... 35% od 6 do 10.000KM 40% Iznad 10.000 KM 50% Porez na motorna vozila iznad 26.000KM treba da iznosi 30% vrijednosti vozila, a do 26.000 5%. Porez na alkoholna pića iznad 20% alkohola 50%. Porez na sve prihode političara ukupno 30%. Porez na Poreznu Upravu i Upravu za indirektno oporezivanje na sve njihove prihode 50%. Porez na sve prihode zastupnika u svim parlamentima 30%. Porez na sve prihode trgovce koji preprodaju robu iz uvoza 30% Stimulativno im se ne odbija ništa ako prodaju samo domaću robu. Porez na prihode političkim partijama iz budžeta 20%. Drugi porezi neće biti potrebni a ovi će stvoriti suficit od 7,56% na godišnjoj razini.
svi su bogatasi pobjegli iz Francuske .... pa je porez proglasen "neustavnim". u redu je drzavni sluzbeniku .... ja ti to necu nista placat ... nego fino izvrsiti bojkot drzave .... i otcijepljenje zemljista. Zamislite kad otcijepls svoje zemljiste od BiH-a a nema PDV-a, nema poreza na prihode od 10% .... i slicno ... Divota ....
napravices drzavu od dunum zemlje hehe
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Mamu Vam je_be_m gladnu. Pa što sebi ne smanjite plate i vozni park svedete na dvije škode fabije, dabogda Vam za lijeka trebalo ... Sramota, ovo sve treba srušit..
ja da dodjem na vlast,, ja bi nasem narodu oteo i zadnji komad hljeba iz usta i bacio kerovima..
Samo Elektroprivredi smanjite plaće na normalne, topli obrok na 6-8, prevoz na pješačenje, regres od 900,00, bonove za struju itd... Tako isto i Telekomu i eto para, a kad bi otpustili prekomjernu administraciju stranačku i rodbinsku pa gdje bi nam bio kraj. Ovo je Agenda prosječno čovjeka a šta bi uradio stručnjak u svojoj oblasti.
već predviđam linčovanje vlastodržaca, po uzoru na gadafija....bakira ću barem triput kamenicom pogodit
nema smisla govoriti "mi smo birali vlast" ova drzava je tako koncipirana da koga god izaberete u ovoj demokratiji nece moci da vlada..vazda ce biti onih koji ikakvo dobro koce...iz milion razloga ja vidim rjesenje u diktaturi pa nek nas barem jedan guli kako hoce i umije i nek obezbijedi fameliju do 9tog koljena a ne svi oni zajedno il da postanemo divlji zapad pa pocnemo nosat utoke za pasom i natjeramo ih da rade svoj posao najbolje sto mogu..sto se mene tice nek glave lete ..mora neko i zaplatit pa da se vidi da ee narod ne sali...pa kad barem 10 glavonja zaplati 11ti je odustat od funkcije il ce raditi kako treba..drugo rjesenje ne vidim
Nije cak ni losa analiza, ali je prejednostavna i prejednodimenzionalna i zalosno je da su pravljenje ovakve analize morali outsourcati, a analiza ima i nekoliko VELIKIH(!!!) nedostataka. Dobro je uocena potreba rasterecenja gospodarstva. No, prije nego se utvrdi da se moraju kompenzirati smanjeni javni prihodi do kojih bi doslo moralo se analizirati i rashodovnu stranu tj. javnu potrosnju tj. za sto se koriste ti javni prihodi, a to vodi do analize drzavnog aparata, javne i drzavne uprave, ukratko ne samo kakvu drzavu zelimo, nego i kakvu mozemo sebi priustiti. Tek kada se taj dio rijesi onda mozemo govoriti o porezu na “visak” kvadrata, na zagadjenje i na luksuz. Opet tu se javlja novi problem neuredjene drzave. Moraju se izraditi karte vrijednosti nekretnina za citavu BiH. Bez toga ovakav porez na “visak” kvadrata nema smisla jer 200 kvadrata “viska” na nekom selu ce “kostati” 0,0001 BAM, a samo 1 kvadrat “viska” na Marin Dvoru ce “kostati” npr. 5 BAM. U nekim selima bez javnog prijevoza je automobil neophodnost, a u Sarajevu nije pa se i to mora uzeti u obzir kod ovog poreza na zagadjenje ili luksuz itd. Ima tu jos mnogo rupa. Zemljisne knjige nisu sredjene i u njima ima po 200 vlasnika jedne parcele. To se sve mora urediti prije donosenja ovakvih rjesenja. Ovo je samo crno-bijeli izracun, ako smanjimo za X nedostaje nam Y itd.
kako sad zena pored mene na kasi danfa nije ni cudo kad nam je kozmetika iz madzarske nivea iz bugarske ali barem je safun iz njemacke kupi sapun kurv jedna
Molio bih gospodu komentatore clanka da ga procitaju dobro i malo realnije sagledaju stvari. Ko ima 25 kvadrata po clanu ne placa dodatni porez (100 kvadrata na 4 clan), a oni koji imaji vise nek plate...tako i za auta, alkohol,cigarete i ostalo.
smanjiti doprinose na 36% i ukinuti entitete i kantone... aaaa pa gdje bi nam kraj bio... al naravno nema od toga nista
ovo je dobro zbog onih koji imaju po 10 stanova i sl. ali brate ja teško skupio da kupim i ovo malo crkavice još da plaćam dodatni porez......
Uvedite komunizam i sve će te probleme propalog kapitalizma riješiti.
Neka porez placaju oni koji od ove drzave i u ovoj drzavi najvise zaraduju. Hocete opet od sirotinje. Pa moj otac koji ima 320km penzije i zivi u obicnoj kuci na selu ima vise od 25m2 stambenog prostora a njegova kuca vrijedi 20.000KM a tvoj stan u centru Sarajeva 300.000KM. Takode porez na neobradenu zemlju nema veze s mozgom, zemlju imaju uglavnom najsiromasniji i to obicno do 10 duluma i od te i takve zemlje nemoze da se zivi tamam kada bi sijao marihuanu. Nego, vi smanjite troskove javne uprave, drzavnih firmi, parlamenta, ministarstava itd....jer vi najbolje zivite a najveci ste paraziti.
Vi smanjite troskove javne uprave, drzavnih firmi, parlamenta, ministarstava itd....jer vi najbolje zivite a najveci ste paraziti
Uvodenje vecih poreza je nepotrebno jer pored ovako glomazne javne uprave, 3 puta vecih plata nego u realnom sektoru i kriminalnih drzavnih kompanija koje jedu budzet ko jos im obraza da udara gradane po dzepu....
"Uvođenje poreza na nepokretnu imovinu (stambeni pr. iznad 25 m2 po članu porodice, vikend kuće i sl.)"- zanima me kako ce ovaj porez platiti cetveroclana porodica, u kojoj jedino radi muz/otac i to na dnevnici!?!? U drzavi gdje je djeciji doplatak 9 KM, a topli obrok ovim monstrumima 300 KM, ovo vodi u pakao jako puno porodica. Niste se ni slucajno sjetili pogurati dvije tri fabrike pa da ljudi rade, ivestitori bjeze iz BiH, osim onih koji grade poslovno stambene objekte, jos malo ovo ce biti zemlja shoping centara. Bravo bagro.
takav nema stan od 100 kvadrata...
Ko god kaže da predloženi porezi nemaju smisla, lažu. Ovo je prava stvar. Za radnika koji je prijavljen u privatnoj firmi je svejedno. Onaj koji nije prijavljen - zbog manjih doprinosa i strožije kontrole će MOŽDA i biti prijavljen, a ne krit se od inspekcije. Oni koji imaju previše (tipa 25m2 po članu, neobrađena zemlja, vikendice, luksuzni automobili itd.) i treba za to da plate jer je to luksuz, pogotovu u današje vrijeme. Ja bih još uveo plaćanje dodatno prilikom registracije u zavisnosti od emisije (Euro 4, 5 itd.) Naravno, sada sa ukidanjem kolektivnih ugovora i mogučnosti otpuštanja u državnim firmama treba promijeniti zakon o državnoj službi i smanjiti administraciju.