Godišnjica Armije RBiH
0

Od patriota u tenama i farmerkama Armija RBiH izrasla u jaku vojsku

Piše: A. Jahić
Na početku rata imala je samo okupljenje ljude koji su stali u odbranu države Bosne i Hercegovine bez organizacije i naoružanja da bi ubrzo Armija RBiH izrasla u respektabilnu vojsku odbranivši domovinu od agresorskih snaga.

Predsjedništvo BiH proglasilo je 8. aprila ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne odbrane. Za komandanta Štaba Teritorijalne odbrane imenovan je pukovnik Hasan Efendić, a za načelnika štaba pukovnik Stjepan Šiber. Za glavnog operativca imenovan je general Jovan Divjak.

Narednog dana, 9. aprila, Predsjedništvo BiH donosi novu odluku.

"U toj odluci dat je rok da do 15. aprila 1992. godine, kada su sve te formacije objedinjene i stavljene pod jedinstvenu komandu Štaba Teritorijalne odbrane BiH. Zato se 15. april kao dan Armije RBiH", rekao je Vahid Karavelić, koji je bio general Armije BiH.

On je tokom agresije obavljao je mnoge dužnosti od komadanta brigade do komadanta 1. Sarajevskog korpusa Armije BiH.

"U toj odluci dat je rok da do 15. aprila 1992. godine, kada su sve te formacije objedinjene i stavljene pod jedinstvenu komandu Štaba Teritorijalne odbrane BiH. Zato se 15. april kao dan Armije RBiH", rekao je Karavelić.

Na početku izbijanja agresije na BiH, Armija BiH brojala je do 70 hiljada vojnika. Taj broj se konstatno povećavao da bi 1993. godine armija brojala 250 hiljada boraca.

"Krenulo se srcem, patriotizmom. Krenulo je svo patriotstko oprijedjeljeno stanovništvo da brani BiH ne obazirući se na činjenicu - da li ima opremu, da li ima naoružanja, da li ima municije, da li ima dovoljno hrane i svega drugog što je potrebno za oružanu borbu", kaže Karavelić.

U samim počecima Armija se susretala sa mnogo problema. Nije bilo organizacije, nije bilo legislative, nije bilo lanca komandovanja.

Armija je do naoružanja dolazila na razne načine. "Divizije su dolazile do oružja ulaskom u magacine oružja, kupovinom od neprijatelja, donacijama iz svijeta", rekao je tadašnji general.

Na početku rata imala je samo okupljenje ljude koji su stali u odbranu države Bosne i Hercegovine bez organizacije i naoružanja. Ubrzo je Armija RBiH izrasla u respektabilnu vojsku odbranivši domovinu od agresorskih snaga.

Najveća odlika Armije RBiH, kaže Karavelić, je to što je bila zvanično priznata i legalna oružana sila koja je pružila otpor i istinski branila domovinu.

Akcija borbe Bosne i Hercegovine je zbog uspješnosti u bitkama prerasla u oslobodilačku borbu koja je zaustavljena potpisivanjen Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Ključna stvar, ko hoće realno da sagleda stvari, jeste činjenica da je Armija RBiH ispala pobjednik i odbranila Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih građana", rekao je Karavelić.