Blago povećanje
82

Od oktobra u Republici Srpskoj penzije više za tri posto

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas u Banjoj Luci da je isplata penzija u Republici Srpskoj redovna, te da bi od oktobra ove godine trebalo da budu povećane za tri posto, za šta je na godišnjem nivou potrebno obezbijediti oko 30 miliona KM.

"Penzije nisu visoke, ali sve činimo da budu povećane. To je moguće razvojem realnog sektora", rekao je novinarima Savanović, nakon sjednice Savjeta za praćenje stanja i reformi sistema penzijskog i invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj.

On je istakao da bi sredstva za povećanje penzija mogla biti obezbijeđena pojačanom uplatom doprinosa.

"U Republici Srpskoj trenutno imamo 257.609 penzionera. U odnosu na ranije godine imamo povećan broj osiguranika u odnosu na penzionere, što je dobro", dodao je Savanović i podsjetio da se iz budžeta Srpske na mjesečnom nivou za isplatu penzija izdvaja oko 25 miliona KM.

Predsjednik Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Stevančević kaže da Vlada Srpske nije ispoštovala skupštinski zaključak o povećanju penzija od tri do pet odsto od 1. januara ove godine.

"Međutim, Vlada Republike Srpske je donijela odluku da penzije za tri odsto budu povećane u oktobru. Preostala dva posto zavisit će od prikupljanja sredstava od doprinosa ili iz drugih izvora", rekao je Stevančević i ponovio da se Fondu PIO duguje više od 400 miliona KM, te da je dobro što Vlada penzije isplaćuje putem trezora.