Postignut dogovor
224

Od januara 2024. godine povećanje egzistencijalne naknade demobilisanim borcima u Goraždu

E. A.
Donošenjem novog Zakona o dopunskim pravima branilaca BPK Goražde doći će do povećanja egzistencijalne naknade sa pet na šest maraka, potvrdio je resorni kantonalni ministar Avdo Mirvić, nakon što je inicijativu za njeno povećanje pokrenulo Udruženje "Kamp boraca".

Procedura donođenja zakona bi trebala biti okončane do kraja ove godine, kako bi primjena mogla početi već u januaru.

"Dogovoreno je da se više neće čekati godinu dana na ponovno ostvarivanje prava na korištenje egzistencijalne naknade i ovim načinom dajemo podsticaj demobilisanim borcima da traže posao, i da u slučaju gubitka posla odmah mogu ostvariti pravo na egistencijanu naknadu. Novim Zakonom nastojimo poboljšati i druga prava boračke populacije, ušli smo u rješavanje problema demobilisanih boraca u slučaju teške bolesti za ostvarivanje prava na penziju. Kada poslodavac ne želi da im da otkaz, a fali im otprilike oko godinu - dvije starosne dobi i već imaju dovoljno radnog staža, oni bi rado za taj period prihvatili da budu korisnici egzistencijalne naknade dok ne napune godine i u tom slučaju ne bi bili primorani da rade", kaže Mirvić.

Dodaje kako je jedan od problema upravo pomoć u liječenju,

"Nažalost svake godine imamo oko 60 posto novooboljelih demobilisanih boraca od najtežih oblika karcinoma i to ćemo kroz pravilnik da regulišemo na osnovu ovog zakona, da našim borcima omogućimo veće zahtjeve za jednokratne pomoći prilikom liječenja što su za nas prihvatljivi zahtjevi da se nađu u novom Zakonu o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica", ističe Mirvić.

Boračka udruženja zahtjevaju od Vlade BPK Goražde da se ispoštuje zakonska odredba o izdvajanju pet posto za boračku populaciju od ukupnog budžeta jer sadašnjih tri posto nije dovoljno za osnovne potrebe boračke populacije. Među njima je stvaranje povoljnijih uslova za demobilisane borce i njihove supruge, te proširenje liste za liječenje boraca.