{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od hrane za pčele do rječnika: Oduzeta roba krijumčarena u autobusima iz Srbije

6.9.2015. u 12:22
17
21
Od hrane za pčele do rječnika: Oduzeta roba krijumčarena u autobusima iz Srbije
17
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije BiH u zajedničkoj akciji suzbijanja krijučarenja roba otkrili su u posebno sakrivenim prostorima u autobusima i privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od 24.000 KM.
Kontrole su se vršile u autobusima koji su iz susjedne Republike Srbije ušli u Bosnu i Hercegovinu i to uz pomoć posebne specijalističke opreme donirane od strane EXBS programa. Na graničnom prijelazu Rača je posebnim uređajima CT 30 za otkrivanje skrivenih mjesta u autobusu u vlasništvo firme d.o.o. "NEOBAS" Banja Luka, u improvizovanom prostoru ispod stepeništa zadnjih vrata, pronađena i od vozača autobusa privremeno oduzeta neprijavljena roba stranog porijekla (patike, rezervni autodijelovi, dodaci prehrani za sportiste), tržišne vrijednosti u iznosu od 7.000 KM, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na putnom pravcu Rača - Bijeljina, u mjestu Balatun, izvršen je detaljan pregled autobusa u vlasništvi istog prijevoznika, koji se kretao iz pravca graničnog prijelaza Rača. Tom prilikom je u prtljažnom prostoru te u prostoru iza rezervoara, pronađena i od vozača autobusa, privremeno oduzeta roba stranog porijekla (odjeća, albumi, prehrana za pčele), tržišne vrijednosti u iznosu od 8.000 KM, jer nije bila prijavljena za carinski postupak prilikom ulaska u carinsko područje BiH na graničnom prijelazu Rača.

Na putnom pravcu Pavlovića most - Bijeljina, u mjestu Dijelovi, izvršen je detaljan pregled autobusa u vlasništvo firme d.o.o. "SEMBERIJATRANSPORT" Bijeljina.

Tom prilikom je u toaletu autobusa, pronađena i od vozača, privremeno oduzeta roba stranog porijekla (riječnici engleskog jezika), tržišne vrijednosti u iznosu od 9.000 KM, koja nije bila prijavljena u carinski postupak prilikom ulaska u carinsko područje BiH na graničnom prijelazu Pavlovića most. Protiv učinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Zajedničke akcije ovlaštenih službenika UIO iz regionalnog centra Tuzla i službenika Granične policije BiH, Terenska kancelarija Sjeveroistok Bijeljina, izvršene su u skladu sa Akcionim planom za implementaciju Sporazuma o međusobnoj saradnji UIO i Granične policije BiH. Za uspješno sprovođenje akcija posebno je pomgla specijalistička oprema koju je UIO donirala Vlada SAD-a kroz program EXBS, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: