{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od hrane za pčele do rječnika: Oduzeta roba krijumčarena u autobusima iz Srbije

6.9.2015. u 12:22
17
21
Od hrane za pčele do rječnika: Oduzeta roba krijumčarena u autobusima iz Srbije
17
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije BiH u zajedničkoj akciji suzbijanja krijučarenja roba otkrili su u posebno sakrivenim prostorima u autobusima i privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od 24.000 KM.
Kontrole su se vršile u autobusima koji su iz susjedne Republike Srbije ušli u Bosnu i Hercegovinu i to uz pomoć posebne specijalističke opreme donirane od strane EXBS programa. Na graničnom prijelazu Rača je posebnim uređajima CT 30 za otkrivanje skrivenih mjesta u autobusu u vlasništvo firme d.o.o. "NEOBAS" Banja Luka, u improvizovanom prostoru ispod stepeništa zadnjih vrata, pronađena i od vozača autobusa privremeno oduzeta neprijavljena roba stranog porijekla (patike, rezervni autodijelovi, dodaci prehrani za sportiste), tržišne vrijednosti u iznosu od 7.000 KM, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na putnom pravcu Rača - Bijeljina, u mjestu Balatun, izvršen je detaljan pregled autobusa u vlasništvi istog prijevoznika, koji se kretao iz pravca graničnog prijelaza Rača. Tom prilikom je u prtljažnom prostoru te u prostoru iza rezervoara, pronađena i od vozača autobusa, privremeno oduzeta roba stranog porijekla (odjeća, albumi, prehrana za pčele), tržišne vrijednosti u iznosu od 8.000 KM, jer nije bila prijavljena za carinski postupak prilikom ulaska u carinsko područje BiH na graničnom prijelazu Rača.

Na putnom pravcu Pavlovića most - Bijeljina, u mjestu Dijelovi, izvršen je detaljan pregled autobusa u vlasništvo firme d.o.o. "SEMBERIJATRANSPORT" Bijeljina.

Tom prilikom je u toaletu autobusa, pronađena i od vozača, privremeno oduzeta roba stranog porijekla (riječnici engleskog jezika), tržišne vrijednosti u iznosu od 9.000 KM, koja nije bila prijavljena u carinski postupak prilikom ulaska u carinsko područje BiH na graničnom prijelazu Pavlovića most. Protiv učinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Zajedničke akcije ovlaštenih službenika UIO iz regionalnog centra Tuzla i službenika Granične policije BiH, Terenska kancelarija Sjeveroistok Bijeljina, izvršene su u skladu sa Akcionim planom za implementaciju Sporazuma o međusobnoj saradnji UIO i Granične policije BiH. Za uspješno sprovođenje akcija posebno je pomgla specijalistička oprema koju je UIO donirala Vlada SAD-a kroz program EXBS, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: