{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od danas obustava isporuke gasa Kantonu Sarajevo

F
15.8.2014. u 07:41
40
24
Od danas obustava isporuke gasa Kantonu Sarajevo
40
Od danas obustava isporuke gasa Kantonu Sarajevo
Foto: Ilustracija
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo informira građane Kantona Sarajevo da je obaviješteno iz BH-Gas-a da će potrošači ostati bez prirodnog gasa danas u 12:00 sati zbog neizmirenih obaveza koje su 12. augusta ove godine iznosile 46.843.887 KM.
Iz ovog ministarstva navode da su od BH-Gas-a zatražili da odustane ili prolongira odluku o obustavi gasa s obzirom na aktivnosti koje su poduzeli KS, “Sarajevogas” i “Toplane” za osiguranje dodatnih kreditnih sredstava u minimalnom iznosu od sedam miliona KM do kraja augusta ove godine.

U istom aktu iskazana je spremnost za intenziviranje tekućeg plaćanja što bi omogućilo da do početka grijne sezone dug ne bude veći od 35 miliona KM, a što je ranije bio zahtjev BH-Gas-a.

Rradni sastanak predstavnika KS-a, “Sarajevogasa”, “Toplana” i “BH-Gas”-a održan je jučer povodom ovoga problema, koji nažalost nije rezultirao pozitivnim ishodom, i to zbog imperativnog zahtjeva BH-Gas-a da se najkasnije do 18. augusta ove godine izvrši uplata oko 5,5 miliona KM, za šta ne postoje ni finansijske ni pravne mogućnosti.

Vlada KS-a i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, “Sarajevogas” i “Toplane” će u skladu sa ozbiljnošću situacije nastaviti provođenje svih potrebnih aktivnosti za kompletiranje potrebne dokumentacije radi dobijanja navedenih kreditnih sredstava, uključujući formu adekvatnih prijedloga koji će biti upućeni Vladi KS, kao i Skupštini čija je sjednica zakazana za 27. august, a kada se i očekuje odobrenje kreditnih sredstava.

Iz Ministarstva naglašavaju da ukoliko danas dođe do potpune obustave gasa, očekuju njegovo ponovno uključenje početkom septembra ove godine.

Napominju da su i do sada ovo ministarstvo, “Sarajevogas” i “Toplane” učinili sve da osiguraju kontinuitet snabdijevanja prirodnim gasom što nažalost zavisi od završetka procedure za dobijanja kreditnih sredstava.

U slučaju da dođe do obustave isporuke prirodnog gasa, iz Sarajevogas-a mole sve korisnike da poduzmu neophodne mjere u cilju osiguravanja funkcioniranja gasnih instalacija, kao i da se ponašaju u skladu s mjerama koje će u tom slučaju izdati Sarajevogas.

Također mole građane za razumijevanje ukoliko do ovoga dođe, saopćila je Press služba KS

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: