{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od danas obustava isporuke gasa Kantonu Sarajevo

F
15.8.2014. u 07:41
40
24
Od danas obustava isporuke gasa Kantonu Sarajevo
40
Od danas obustava isporuke gasa Kantonu Sarajevo
Foto: Ilustracija
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo informira građane Kantona Sarajevo da je obaviješteno iz BH-Gas-a da će potrošači ostati bez prirodnog gasa danas u 12:00 sati zbog neizmirenih obaveza koje su 12. augusta ove godine iznosile 46.843.887 KM.
Iz ovog ministarstva navode da su od BH-Gas-a zatražili da odustane ili prolongira odluku o obustavi gasa s obzirom na aktivnosti koje su poduzeli KS, “Sarajevogas” i “Toplane” za osiguranje dodatnih kreditnih sredstava u minimalnom iznosu od sedam miliona KM do kraja augusta ove godine.

U istom aktu iskazana je spremnost za intenziviranje tekućeg plaćanja što bi omogućilo da do početka grijne sezone dug ne bude veći od 35 miliona KM, a što je ranije bio zahtjev BH-Gas-a.

Rradni sastanak predstavnika KS-a, “Sarajevogasa”, “Toplana” i “BH-Gas”-a održan je jučer povodom ovoga problema, koji nažalost nije rezultirao pozitivnim ishodom, i to zbog imperativnog zahtjeva BH-Gas-a da se najkasnije do 18. augusta ove godine izvrši uplata oko 5,5 miliona KM, za šta ne postoje ni finansijske ni pravne mogućnosti.

Vlada KS-a i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, “Sarajevogas” i “Toplane” će u skladu sa ozbiljnošću situacije nastaviti provođenje svih potrebnih aktivnosti za kompletiranje potrebne dokumentacije radi dobijanja navedenih kreditnih sredstava, uključujući formu adekvatnih prijedloga koji će biti upućeni Vladi KS, kao i Skupštini čija je sjednica zakazana za 27. august, a kada se i očekuje odobrenje kreditnih sredstava.

Iz Ministarstva naglašavaju da ukoliko danas dođe do potpune obustave gasa, očekuju njegovo ponovno uključenje početkom septembra ove godine.

Napominju da su i do sada ovo ministarstvo, “Sarajevogas” i “Toplane” učinili sve da osiguraju kontinuitet snabdijevanja prirodnim gasom što nažalost zavisi od završetka procedure za dobijanja kreditnih sredstava.

U slučaju da dođe do obustave isporuke prirodnog gasa, iz Sarajevogas-a mole sve korisnike da poduzmu neophodne mjere u cilju osiguravanja funkcioniranja gasnih instalacija, kao i da se ponašaju u skladu s mjerama koje će u tom slučaju izdati Sarajevogas.

Također mole građane za razumijevanje ukoliko do ovoga dođe, saopćila je Press služba KS

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: