{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 24. maja vize za SAD će važiti deset godina

S
21.5.2010. u 17:38
0
14
Od 24. maja vize za SAD će važiti deset godina
0
Od 24. maja vize za SAD će važiti deset godina
Charles English
Period važenja turističkih i poslovnih viza za građane BiH u SAD od 24. maja bit će produžen sa jedne na deset godina, saopštio je danas ambasador SAD u BiH Charles English.
Prema novom viznom modelu SAD-a, građanima BiH bit će omogućeno više ulazaka u SAD, ne dužih od šest mjeseci, dok će kriterijumi i procedura za izdavanje viza ostati isti.

English je na konferenciji za novinare istakao da je deset godina maksimalan period koji se odobrava u svijetu i da će sada svi iz BiH koji budu putovali u SAD u Ambasadu morati doći samo jednom tokom ovog perioda kako bi obnovili vize.

On je rekao da je generalni konzul SAD u BiH Danijel Geršejter sa svojim timom pripremio jake argumente kako bi ubijedio vlasti u Vašingtonu da građani BiH zaslužuju da se ovo pitanje razmotri.

"Veći broj putovanja Amerikanaca u BiH i državljana BiH u SAD će nas, vjerujem, još više zbližiti. Svake godine hiljade vaših državljana posjete SAD kao turisti i u poslovne svrhe, posjećuju porodice i prijatelje i dolaze u SAD na studije i sa ovim desetogodišnjim vizama nadam se da će još više njih imati priliku za to“, naveo je English.

Američki ambasador je naglasio da je ova ambasada iskreno posvećena ispunjavanju svojih obaveza i jačanju i produbljivanju veza između SAD i BiH, iako se čini da se napredak u međusobnim odnosima ostvaruje presporo.

Odluku o produžetku važenja viza za građane BiH donijeli su State Department i Ministarstvo odbrane SAD na preporuku Američke ambasade u BiH. S obzirom da bh. pasoši važe pet godina, oni koji dobiju vizu na period od deset godina morat će putovati sa dva pasoša, odnosno sa starim nevažećim pasošem i važećom američkom vizom te novim pasošem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: