PROMO
52

Od 20. augusta se održavaju prvi Dani dijaspore Bosne i Hercegovine

Prvi Dan dijaspore Bosne i Hercegovine – EXPO BH. gradova 2022, događaj je koji ne želite propustiti ovog ljeta.

Sa ciljem da otvorenog srca dočekamo bh. dijasporu, očekuje vas desetodnevni program ispunjen dobrom energijom, fantastičnim ljudima i ukusnom hranom.

Ova manifestacija tek je jedan od šest projekata koji se realiziraju kroz Bosna International Forum i predstavlja krunu višegodišnjeg rada na uspostavi odnosa između bh. dijaspore i domovine.

Slogan i misao vodilja cijele ove priče je: Tvoja dobra veza sa domovinom. Upravo je srčanost i srdačnost poruka koju Bosna International Forum želi poslati svim bh. građanima rasutima po svijetu: Dobro ste došli u svoju domovinu i ovdje vas rado dočekujemo i gradimo snažne veze za budućnost.

Ovom prilikom, organizatori vas pozivaju u Hastahana Park u Sarajevu na desetodnevnu manifestaciju u augustu ove godine, počevši od 20. augusta. Prvi dani dijaspore Bosne i Hercegovine bit će obilježeni različitim privrednim, kulturno-umjetničkim, zabavnim, edukativnim i drugim sadržajima.

Poseban naglasak stavljen je na na izložbu EXPO BH. gradova 2022, čiji cilj je promovisanje lokalnih zajednica u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koje će imati priliku u svojim paviljonima da se predstave u najboljem svjetlu.

U Hastahana Parku bit će izloženi i eksponati i proizvodi koji su u svijetu prepoznatljivi, a za koje su zaslužni građani BiH u dijaspori ili oni koji su se vratili u domovinu i postigli određene rezultate.

Ovo je ujedno i prvi korak u spajanju dijaspore sa lokalnim zajednicama, spajanju poduzetnika sa prostora cijele BiH sa dijasporom, te jačanje odnosa iz sektora kulture, obrazovanja, nauke, privrede itd.

Kratak pregled sadržaja od 20. do 29. augusta 2022. godine, u Hastahana Parku u Sarajevu:

Tokom cijelog trajanja manifestacije odvijat će se EXPO BH gradova, u kojem će gradovi učesnici u svojim paviljonima predstaviti svoje specifičnosti te turističke, privredne, kulturne, gurmanske i druge potencijale i određene proizvode i rukotvorine izložiti u paviljonu. Manifestacija se sastoji od sljedećih sadržaja: BH Fest znanja i uspjeha je zapravo panel konferencija u kojoj će učesnici iz bh. dijaspore koji su ostvarili zavidne rezultate u svijetu ili se vratili u domovinu i postigli određene rezultate, podijeliti svoja iskustva i znanja sa posjetiteljima.

Pored toga, izložit će se izložbeni primjerci kao rezultat njihovog uspjeha: vatrogasno vozilo iz Živinica (SU-AD), Derubis Yachts Vitez, ODA HOMES itd. koji će biti izloženi svo vrijeme tokom trajanja manifestacije.

"Chill Out Party" cocktail night je sadržaj zabavnog karaktera u večernjem terminu usmjeren prema mlađoj populaciji. Projekat 5525 je projekat kroz kojeg se realizuju investiciona ulaganja u konkretne projekte od strane investitora iz dijaspore BiH. Na ovom principu već su realizovani određeni projekti. Tokom ove aktivnosti održat će se B2B susreti i panel diskusije.

Summit gradonačelnika/načelnika i predstavnika bh. dijaspore je panel u kojem će svi gradonačelnici/načelnici uzeti učešće u panel diskusiji, te iznijeti najčešće probleme, ali i prednosti rada na lokalnim nivoima, razmijeniti iskustva te zajednički doći do određenih zaključaka u kom smjeru nastupati zajednički ka dijaspori i iskoristiti ovaj potencijal na pravi način.

Summit podrazumijeva učešće predstavnika iz dijaspore koji dolaze iz različitih sektora, s ciljem da prenesu znanja i iskustva te posjetioce i predstavnike domaćih privrednika i vlasti upoznaju sa načinom postizanja određenih rezultata i direktno u susretu sa gradonačelnicima/načelnicima upoznaju se sa potencijalima i resursima lokalnih zajednica, te zajedno kreiramo najbolji modul saradnje.

Veče KUD-ova je promovisanje kulturno-umjetničke baštine kroz udruženja koja dolaze iz gradova učesnika EXPO BH gradova i kulturno-umjetničkih organizacija iz bh. dijaspore.

Veče sevdaha je koncertnog karaktera u saradnji sa Fondacijom Sevdah sa najpoznatijim interpretatorima svedaha svih generacija, a sve s ciljem promovisanja naše kulture itradicije.

Grad u fokusu jeste predstavljanje gradova raspoređenih po danima, u kojem je fokus na određeni grad, a važnu ulogu imaju (grado)načelnik te građani iz tog grada.

Dan bh. turizma je dan u kojem će gradovi učesnici predstaviti svoje turističke potencijale gdje će strateški raditi na promociji i pozicioniranju svojih turističkih atrakcija.

BHranaFest je festival bh. tradicionalne hrane iz svih dijelova Bosne i Hercegovine uz zvuke tamburaša.

Kids & Family Day je cjelodnevni sadržaj namijenjen za djecu i porodicu, zabavnog i edukativnog karaktera.

Mega koncert koji će se održati zadnju večer manifestacije jeste koncert legende EX-YU scene - Alena Islamovića.

Za sve informacije, mogućnost učešća ili saradnje na www.bif.ba.