|

Od 12. februara iz BiH će se bez viza putovati u Bjelorusiju

Od 12. februara iz BiH će se bez viza putovati u Bjelorusiju
269
Klix.ba
6.2.2017. u 12:13
100
komentara
269

dijeljenja
Od 12. februara iz BiH će se bez viza putovati u Bjelorusiju Aleksander Lukašenko (Foto: EPA)
Predsjednik Republike Bjelorusije Aleksander Lukašenko je 9. januara 2017. godine potpisao dekret o upostavljanju bezviznog režima za ulazak i napuštanje Bjelorusije za strane građane. Dekret će stupiti na snagu 12. februara 2017. godine.
Ovaj dokument podrazumijeva bezvizni ulazak samo na graničnom prelazu na Državnom aerodromu u Minsku, te boravak u Bjelorusiji do pet dana, a odnosi se na građane 79 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ovaj bezvizni režim ne vrijedi za osobe koje dolaze u Bjelorusiju avionom iz Rusije i planiraju da putuju na aerodrome u Rusiju, jer se ti letovi smatraju domaćim, bez granične kontrole.

Cilj ovog dokumenta je intenziviranje poslovnih putovanja, jačanje turizma i za potrebe privatnih putovanja za osobe sa običnim putnim ispravama. Dokument se ne odnosi za nosioce diplomatskih, službenih ili drugih pasoša.

Za ulazak u Bjelorusiju, potrebno je predočiti važeći pasoš, novac u vrijednosti od 25 eura za svaki dan boravka u Bjelorusiji, kao i zdravstveno osiguranje koje je validno u ovoj zemlji.

Prije putovanja u Bjelorusiju o detaljima je potrebno informisati se u nadležnom diplomatskom predstavništvu Bjelorusije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Prijavi grešku


Komentari (100)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...