BiH
0

Od 1. januara u Hrvatsku i SCG sa ličnom kartom

Klix.ba
Dužnosnici BiH i Republike Hrvatske na sjednici Međudržavnog vijeća za suradnju dvije zemlje koja će se održati 5. decembra u Sarajevu potpisat će sporazum o prelasku granica sa ličnim kartama, saznaje Oslobođenje.

Vijeće ministara BiH već je usvojilo zaključak za potpisivanje sporazuma o prelasku granica BiH i RH sa ličnom kartom i dostavilo ga Predsjedništvu BiH, koje treba da donese odluku o njegovoj provedbi.

Planirano je da sporazum stupi na snagu 1. januara 2004. godine i da važi do daljnjeg, ali moguće je da dođe i do pomjeranja rokova ukoliko se predstavnici dvije zemlje odluče na njegovo ratificiranje u parlamentima.

"Sa dužnosnicima Zajednice Srbije i Crne Gore postojala je velika spremnost da sporazum o uzajamnom prelasku granica dvije zemlje stupi na snagu što prije, tako da se odlučilo da se ne čeka ratifikacija u državnim parlamentima koja bi čitavu stvar prolongirala za određeni period. Nije poznato da li će isti stepen spremnosti biti i sa Hrvatskom. To će se dogovoriti na samoj sjednici Međudržavnog vijeća BiH i Hrvatske", kaže Miranda Sidran - Bešlagić, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova BiH. Ona je istaknula kako će sporazum o prelasku granica BiH i Zajednice Srbije i Crne Gore sa ličnim kartama stupiti na snagu, kako je i planirano, 1. januara 2004. godine.