{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ocjena ustavnosti zakona RS o statusu državne imovine"

F
13.12.2010. u 18:04
0
9
"Ocjena ustavnosti zakona RS o statusu državne imovine"
0
"Ocjena ustavnosti zakona RS o statusu državne imovine"
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić od Ustavnog suda BiH zatražit će ocjenu ustavnosti Zakona RS-a o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju entiteta Republika Srpska, a pod zabranom je raspolaganja.
Ustavni sud RS potvrdio je Zakon Narodne skupštine o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju ovog entiteta i pod zabranom je raspolaganja, bez ozbira na činjenicu da je navedeni zakon suprotan Ustavu Bosne i Hercegovine.

Zato će potpredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zatražiti ocjenu ustavnosti tog zakona kojim je na najgrublji način povrijeđen Ustav BiH i zakoni o zabrani raspolaganja državnom imovinom na nivou države i oba entiteta.

"Jedini vlasnik državne imovine je država BiH koja je shodno članu 1. Ustava Bosne i Hercegovine nastavila svoje pravno postojanje kao pravni nasljednik Republike Bosne i Hercegovine“, ističe se u saopćenju iz Kabineta dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Sulejmana Tihića.

Također, cjelokupna imovina koja je Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ pripala Bosni i Hercegovini treba da na temelju ovoga međunarodnog ugovora bude uknjižena na Bosnu i Hercegovinu.

Nezakonito raspolaganje državnom imovinom od onih koji nisu njeni titulari i stvarni vlasnici predstavlja kršenje osnovnih principa vladavine prava u svakoj državi, stoji u saopćenju.

Prilikom podnošenja zahtjeva od Ustavnog suda BiH, Sulejman Tihić će zatražiti i izricanje privremene mjere zabrane uknjižbe državne imovine na području entiteta Republika Srpska, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: