{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ocjena ustavnosti zakona RS o statusu državne imovine"

F
13.12.2010. u 18:04
0
9
"Ocjena ustavnosti zakona RS o statusu državne imovine"
0
"Ocjena ustavnosti zakona RS o statusu državne imovine"
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić od Ustavnog suda BiH zatražit će ocjenu ustavnosti Zakona RS-a o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju entiteta Republika Srpska, a pod zabranom je raspolaganja.
Ustavni sud RS potvrdio je Zakon Narodne skupštine o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju ovog entiteta i pod zabranom je raspolaganja, bez ozbira na činjenicu da je navedeni zakon suprotan Ustavu Bosne i Hercegovine.

Zato će potpredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zatražiti ocjenu ustavnosti tog zakona kojim je na najgrublji način povrijeđen Ustav BiH i zakoni o zabrani raspolaganja državnom imovinom na nivou države i oba entiteta.

"Jedini vlasnik državne imovine je država BiH koja je shodno članu 1. Ustava Bosne i Hercegovine nastavila svoje pravno postojanje kao pravni nasljednik Republike Bosne i Hercegovine“, ističe se u saopćenju iz Kabineta dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Sulejmana Tihića.

Također, cjelokupna imovina koja je Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ pripala Bosni i Hercegovini treba da na temelju ovoga međunarodnog ugovora bude uknjižena na Bosnu i Hercegovinu.

Nezakonito raspolaganje državnom imovinom od onih koji nisu njeni titulari i stvarni vlasnici predstavlja kršenje osnovnih principa vladavine prava u svakoj državi, stoji u saopćenju.

Prilikom podnošenja zahtjeva od Ustavnog suda BiH, Sulejman Tihić će zatražiti i izricanje privremene mjere zabrane uknjižbe državne imovine na području entiteta Republika Srpska, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: