{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodikov Zakon o statusu državne imovine atak na BiH

F
4.1.2011. u 15:03
0
7
Dodikov Zakon o statusu državne imovine atak na BiH
0
Dodikov Zakon o statusu državne imovine atak na BiH
Tihić: Država je vlasnik imovine (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nakon što je u Službenom glasniku entiteta Republika Srpska objavljen Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije ulejman Tihić pokrenuo je postupak kod Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za njegovo poništenje.
U saopćenju za javnost Kabineta dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH pojašnjeno je da insistiranje Narodne skupštine RS-a na ovom zakonu predstavlja uporno i grubo kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od vlasti entiteta RS.

"Država Bosna i Hercegovina je, shodno članu 1. Ustava Bosne i Hercegovine nastavila svoje pravno postojanje kao pravni nasljednik Republike Bosne i Hercegovine i ona je jedini vlasnik cjelokupne državne imovine. Ta imovina koja je Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ pripala Bosni i Hercegovini treba da na temelju ovoga međunarodnog ugovora bude uknjižena na Bosnu i Hercegovinu", navedeno je u saopćenju.

Nepoštivanje Ustava i zakona jedne države te nezakonito raspolaganje državnom imovinom od onih koji nisu njeni titulari i stvarni vlasnici, tvrdi Tihić, predstavlja kršenje osnovnih principa vladavine prava u svakoj zemlji i atak je na njen suverenitet.

Prilikom podnošenja zahtjeva od Ustavnog suda BiH, Tihić će, s ciljem da se osigura poštivanje Ustava i zakona BiH, zatražiti izricanje privremene mjere zabrane uknjižbe državne imovine na području entiteta Republika Srpska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: