{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodikov Zakon o statusu državne imovine atak na BiH

F
4.1.2011. u 15:03
0
7
Dodikov Zakon o statusu državne imovine atak na BiH
0
Dodikov Zakon o statusu državne imovine atak na BiH
Tihić: Država je vlasnik imovine (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nakon što je u Službenom glasniku entiteta Republika Srpska objavljen Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije ulejman Tihić pokrenuo je postupak kod Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za njegovo poništenje.
U saopćenju za javnost Kabineta dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH pojašnjeno je da insistiranje Narodne skupštine RS-a na ovom zakonu predstavlja uporno i grubo kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od vlasti entiteta RS.

"Država Bosna i Hercegovina je, shodno članu 1. Ustava Bosne i Hercegovine nastavila svoje pravno postojanje kao pravni nasljednik Republike Bosne i Hercegovine i ona je jedini vlasnik cjelokupne državne imovine. Ta imovina koja je Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ pripala Bosni i Hercegovini treba da na temelju ovoga međunarodnog ugovora bude uknjižena na Bosnu i Hercegovinu", navedeno je u saopćenju.

Nepoštivanje Ustava i zakona jedne države te nezakonito raspolaganje državnom imovinom od onih koji nisu njeni titulari i stvarni vlasnici, tvrdi Tihić, predstavlja kršenje osnovnih principa vladavine prava u svakoj zemlji i atak je na njen suverenitet.

Prilikom podnošenja zahtjeva od Ustavnog suda BiH, Tihić će, s ciljem da se osigura poštivanje Ustava i zakona BiH, zatražiti izricanje privremene mjere zabrane uknjižbe državne imovine na području entiteta Republika Srpska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: