Zajednica Albanaca u BiH
0

"Očekujemo da BiH uskoro prizna nezavisno Kosovo"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zajednica Albanaca u BiH organizirala je večeras u Sarajevu svečani prijem povodom obilježavanja druge godišnjice nezavisnosti Republike Kosovo.

Prijemu su prisustvovale zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života BiH, a predsjednik Zajednice Albanaca BiH Muharrem Zejnullahu kazao je kako su za nezavisnost Kosova brojna pokoljenja dala svoj doprinos i velike žrtve.

  • Oni koji danas nisu svjesni realnosti, doći će vrijeme kada će tu realnost spoznati, a to je nezavisno Kosovo. Taj proces se ne može vratiti nazad - ustvrdio je Zejnullahu u izjavi novinarima pred početak prijema.

Očekuje da će i BiH u dogledno vrijeme priznati nezavisnost Kosova, a ubijeđen je da to "vrijeme neće biti toliko daleko".

  • Naša zajednica u BiH, a i državno rukovodstvo Kosova ne vrše nikakav pritisak na institucije BiH da priznaju nezavisnost Kosova, jer smo svjesni kroz koji period ova zemlja prolazi - kaže predsjednik Zajednice Albanaca u BiH.

On navodi kako sama činjenica da su se i BiH i druge zemllje zapadnog Balkana, pa i Kosovo, opredijelile za put prema EU i NATO-u podrazumijeva dobre odnose sa susjedima.

Zajednica Albanaca u BiH obnovila je svoje postojanje u BiH prije deset godina. Procjene o broju Albanaca u našoj zemlji su različite, a prema nekim podacima u FBiH ih ima oko 10.000.