{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OccupyTogether poziva na narodni plenum u Sarajevu

S
27.10.2011. u 12:30
0
76
OccupyTogether poziva na narodni plenum u Sarajevu
0
OccupyTogether poziva na narodni plenum u Sarajevu
U Francuskoj će se 29. oktobra održati samit lidera grupe G20. Istog dana će se u gradovima širom svijeta održati protesti kojima će se zahtijevati hitno uvođenje "Robin Hood poreza" na sve finansijske transakcije. Protest će biti održan i u Sarajevu.
Demonstranti širom svijeta će poslati jasnu poruku: Hoćemo da nešto od 1,3 triliona dolara, koji se svakodnevno vrte u svjetskim kasinima, bude preusmjereno u finansiranje socijalnih programa i ekoloških inicijativa širom svijeta.

"I mi u BiH imamo svoje zahtjeve", poručuje grupa OccupyTogether iz BiH, koja je okupljena preko istoimene Facebook grupe. Oni pozivaju građane da se 29. oktobra okupe u Sarajevu ispred Narodnog pozorišta na narodnom plenumu. OccupyTogether navodi da će poslati svoje zahtjeve svim nadležnim tijelima u BiH.

"Izborimo se protiv rigidnih i ljudožderskih etnonacionalsitičkih ideologija koje dijele ljude koji žive od svog rada i pune džepove korumpiranoj birokratiji na svim nivoima vlasti u BiH. Izborimo se za human i demokratski politički sistem. Izborimo se za transformaciju ekonomskog sistema, za humanu ekonomiju. Za regulaciju rada postojećih komercijalnih banaka i snižavanje kamatnih stopa, za otvaranje državnih sektorskih banaka: industrijskih, poljoprivrednih, građevinskih i banaka namijenjenih kreditiranju stanovništva, koje će jeftinim kreditima razvijati ekonomiju BiH. Izborimo se za progresivno oporezivanje birokrata i tranzicijskih mafijaša, za zabranu prodaje prirodnih resursa, reviziju postojećih i zabranu daljnjih privatizacija, za suzbijanje birokratije u državnim preduzećima, povećanje minimalaca i penzija, oslobađanje sindikalnog djelovanja i radničke autonomije, za radničku participativnu demokratiju", navode OccupyTogether BiH.

Svi koji ste ljuti, obespravljeni i demoralisani zbog postojećeg društveno-ekonomskog stanja, dođite, iznesite svoje mišljenje, imate pravo da se čuje, poručuju iz OccupyTogether BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: