|

Očajnički vapaj migranata u Bihaću: Nemamo hrane, vode ni mjesto za spavanje

Očajnički vapaj migranata u Bihaću: Nemamo hrane, vode ni mjesto za spavanje
793
E. Lj.
26.10.2019. u 13:54
187
komentara
793

dijeljenja
Pred Biru, privremeni prihvatni centar za migrante u Bihaću, i jutros je stigla nekolicina promrzlih, gladnih i žednih migranata koji traže pomoć, no nije im dozvoljen ulazak unutra.
Policijski službenici MUP-a USK su prethodnih dana migrante iz privatnih smještaja, kao i one koje zateknu na ulicama Bihaća, prebacivali u kamp Vučjak. Uvjeti boravka u ovom kampu veoma su teški zbog čega oni koji poznaju situaciju pokušavaju pobjeći i sreću pronaći u drugim prihvatnim centrima. Nekolicina njih uspjela je doći do privremenog prihvatnog centra Bira, no ulaz im nije dozvoljen.

Promrzli od zime, bez adekvatne odjeće i obuće, migranti spavaju na zemlji ispred prihvatnog kampa. Bez hrane, vode i bilo kakvih uvjeta za život dostojan čovjeka.

"Nema hrane i vode, nema ničega, čak nemamo gdje spavati. Veoma nam je hladno, molim vas da nam pomognete", rekao nam je migrant iz Afganistana kojeg smo zatekli ispred Bire.

Oni su kazali da im je zabranjen ulazak u Biru jer kako im je rečeno manjka prostora.

"Molim vas, pomozite nam", govorili su redom migranti koje je reporter portala Klix.ba zatekao ispred centra.

Iako je prije nekoliko dana objavljen dokument o raskidu ugovora između Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Bire, privremenog prihvatnog centra za migrante u Bihaću nezvanično saznajemo da se u Biru dovoze novi kontejneri i toaleti iz Zagreba te da se ostatak hala priprema na isti način kao prošle godine. Uposlenici kampa uvjereni su da kamp neće biti zatvoren, već samo proširen.
Prijavi grešku


Komentari (187)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...