Nakon saobraćajne nesreće
310

"Oca su mi u KCUS-u pet sati ostavili na kolicima da čeka iako mu je bio ugrožen život"

Piše: E. G.
Sin i kćerka 68-godišnjeg Ibrahima Brčaninovića, koji je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći jučer na magistralnom putu Kaonik - Vitez, ogorčeni su ponašanjem osoblja u Kliničkom centru u Sarajevu, nakon što je njihov otac dovezen u Kliniku za urgentnu medicinu.
Melika i Mahdi Brčaninović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Melika i Mahdi Brčaninović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mahdi Brčaninović, pacijentov sin, inače ljekar u zeničkoj bolnici, kazao nam je da su njegovog oca prvo odvezli u Zenicu u bolnicu, a potom, s obzirom na teško stanje, u KCUS. Ibrahim Brčaninović je primljen u Kliniku za urgentnu medicinu KCUS-a, urađena je dijagnostika te su pacijenta trebali prebaciti na neku od klinika, ali tu je nastao problem zbog neodgovornosti ljekara, kaže Mahdi Brčaninović, pa je njegov otac ostao još pet sati na kolicima u hodniku KUM-a i to u izuzetno teškom zdravstvenom stanju s podljevom krvi na mozgu i dislokacijom kičmenih pršljenova.

"Desilo se ustvari to da nije bilo nikakve koordinacije i protokola među ljekarima. Tu su se svi ponašali u smislu 'neka mene zaobiđe'", kazao je Mahdi.

Njegova sestra Melika Brčaninović, inače logoped u Domu zdravlja u Vrazovoj ulici, kazala nam je da je na KUM-u u 17:30 bila završena sva dijagnostika, ali je njen otac ostao ležati na kolicima do 22:30.

"Prema toj dijagnostici ljekari koji su bili odgovorni trebali su odlučiti gdje će ga smjestiti, jer je čovjek bio u životnoj opasnosti. Međutim, niko se nije pojavio da se sastavi konzilij, tako da je on tu ležao kao na livadi. Prebacivali su loptu jedni na druge, umjesto da ga smjeste na neki odjel. Kada su ljubazne sestre KUM-a sugerisale da 'povučemo neke veze' da se stvar riješi i kada smo to učinili tek onda je otac premješten u bolničku sobu. Pojavio se nakon toga i dr. Vuković i zahvaljući njemu smjestili su oca na Kliniku za ortopediju. Sticajem okolnosti poznajemo dr. Reufa Karabega i zvali smo ga da pokuša učiniti nešto, jer smo već bili očajni, to je pomoglo da oca oko 23:00 smjeste u bolničku sobu", tvrdi Melika.

Mahdi i Melika kažu da su sve vrijeme bili prisutni i gledali šta se dešava. Kažu da je medicinsko osoblje KUM-a, naročito sestre i tehničari, bilo izuzetno ljubazno i pružilo svoj maksimum, ali da su zakazali oni ljekari koji su trebali odlučiti gdje će pacijent biti smješten nakon dijagnostike.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Bilo mi je žao sestre koja je doslovno satima bila uz oca i brinula se o njemu, a nije mogla ništa uraditi", dodaje Mahdi.

Brčaninovići ističu da bi bili zadovljni i time da su im oca smjestili bar na intenzivnu njegu KUM-a.

"Treba ispitati zašto se nijedan od dežurnih ortopeda nije pojavio tu, jer oni koji su obavili dijagnostiku završili su svoj posao i na njima nije da dalje rješavaju stvari. Ja i brat radimo u zdravstvu, znamo kako stvari funkcionišu. Vrhunac svega je bio kada je jedan od ljekara sa Ortopedije, kada sam ga pitala: 'Hoćete li vi ili neurohirurg odlučiti gdje će smjestiti oca?', kazao: 'Nije on meni jedini!' Razumijem ja to i ja sam u zdravstvu, ali me šokiralo da je dodao i ovo: 'Idite vi tražite neurohirurga, neću ja uzeti pištolj i staviti mu u usta da bih ga natjerao da dođe!'", kaže Melika te dodaje kako su dobijali niz oprečnih informacija, od toga da nema mjesta na odjelima do toga da različiti ljudi govore da ga treba smjestiti na različite odjele.

Dok je sve to trajalo pacijentu se stanje pogoršavalo te se danas u poslijepodnevnim satima, dok smo razgovarali sa Mahdijem i Melikom, još uvijek čekalo na operaciju vratnih pršljenova.

Zatražili smo i komentar iz KCUS-a. Glasnogovornica Biljana Jandrić nam je potvrdila da je pacijent jučer primljen u KUM, da je imao krvarenje na mozgu, frakturu lobanje te pneumotoraks i povredu torakalnog pršljena.

"Sada je KUM i uređen tako da pacijent može duže biti tu. Ja vam ništa više ne mogu reći u ovom momentu. Upit o cijelom slučaju je proslijeđen savjetniku za medicinske poslove KCUS-a, kao i prof. dr. Zoranu Hadžiahmetoviću, šefu Klinike za urgentnu medicinu KCUS-a, koji će razgovarati s osobljem i vidjeti šta se konkretno dešavalo i jesu li ljekari postupili ispravno ili ne", kazala nam je Jandrić.