Pacijent i dalje u teškom stanju
0

KCUS reorganizirao rad na KUM-u, ali tvrde da to nema veze s Brčaninovićem

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na Klinici urgentne medicine Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu provedena je reorganizacija rada u smislu formiranja koordinatora za intenzivne njege i koordinatora u KCUS-u.

U toj medicinskoj ustanovi kažu da je reorganizacija ranije planirana i provedena te da nema veze s pritužbama porodice pacijenta Ibrahima Brčaninovića, čiji su sin i kćerka ustvrdili da je njihov otac bespotrebno pet sati nakon dijagnostike ostao ležati na KUM-u umjesto da je smješten na neku od odgovarajućih klinika.

Melika i Mahdi Brčaninović prošle su sedmice istupili u medijima navodeći da je njhov otac Ibrahim nakon saobraćajne nesreće u teškom zdravstvenom stanju dovezen u KUM, gdje mu je urađena dijagnostika, ali da je poslije toga satima ostao u prijemnoj ambulanti, jer nije bilo koordinacije među ljekarima.

Reorganizacija je, tvrde u KCUS-u, planirana ranije te je i provedena do kraja 2012. godine.

Kada je u pitanju reorganizacija to podrazumijeva da su koordinatori šefovi organizacionih jedinica KCUS-a i profesori Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. "To su najautoritativnije osobe u KCUS-u i članovi su izvršnog menadžmenta KCUS-a, najpozvaniji da koordiniraju rad kompletnog zbrinjavanja i funkcionisanja KCUS-a", navode u Službi za informisanje Kliničkog centra.

Na naše pitanje da li su utvrđeni eventualni propusti kada je u pitanju zbrinjavanje pacijenta Brčaninovića i hoće li neko snositi sankcije zbog toga, u KCUS-u tvrde da je provedena detaljna analiza kompletnog slučaja i da nije bilo propusta.

"Detaljnom analizom kompletnog slučaja je utvrđeno da je pacijent transportovan iz Kantonalne bolnice Zenica hemodinamski stabilan. Nakon provedene dijagnostike, koja je u ovom slučaju morala biti i proširena, s obzirom da se radilo o teškoj povredi kičme, bilo je potrebno i dodatno vrijeme za prooperativnu pripremu, formiranje spinalnog tima da provede operativni zahvat na jasno definiranoj lokaciji, a samim tim i vrijeme zbrinjavanja je bilo prolongirano. Sva ostala tumačenja (paramedicinska) su subjektivna ili zlonamjerna", navedeno je u pisanom odgovoru koji smo dobili iz KCUS-a.

Ibrahim Brčaninović je prošle sedmice operisan na Klinici za Ortopediju i traumatologiju, ali je njegovo zdravstveno stanje još uvijek izuzetno teško.