{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KCUS reorganizirao rad na KUM-u, ali tvrde da to nema veze s Brčaninovićem

11.1.2013. u 21:02
0
44
KCUS reorganizirao rad na KUM-u, ali tvrde da to nema veze s Brčaninovićem
0
KCUS reorganizirao rad na KUM-u, ali tvrde da to nema veze s Brčaninovićem
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na Klinici urgentne medicine Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu provedena je reorganizacija rada u smislu formiranja koordinatora za intenzivne njege i koordinatora u KCUS-u.
U toj medicinskoj ustanovi kažu da je reorganizacija ranije planirana i provedena te da nema veze s pritužbama porodice pacijenta Ibrahima Brčaninovića, čiji su sin i kćerka ustvrdili da je njihov otac bespotrebno pet sati nakon dijagnostike ostao ležati na KUM-u umjesto da je smješten na neku od odgovarajućih klinika.

Melika i Mahdi Brčaninović prošle su sedmice istupili u medijima navodeći da je njhov otac Ibrahim nakon saobraćajne nesreće u teškom zdravstvenom stanju dovezen u KUM, gdje mu je urađena dijagnostika, ali da je poslije toga satima ostao u prijemnoj ambulanti, jer nije bilo koordinacije među ljekarima.

Reorganizacija je, tvrde u KCUS-u, planirana ranije te je i provedena do kraja 2012. godine.

Kada je u pitanju reorganizacija to podrazumijeva da su koordinatori šefovi organizacionih jedinica KCUS-a i profesori Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. "To su najautoritativnije osobe u KCUS-u i članovi su izvršnog menadžmenta KCUS-a, najpozvaniji da koordiniraju rad kompletnog zbrinjavanja i funkcionisanja KCUS-a", navode u Službi za informisanje Kliničkog centra.

Na naše pitanje da li su utvrđeni eventualni propusti kada je u pitanju zbrinjavanje pacijenta Brčaninovića i hoće li neko snositi sankcije zbog toga, u KCUS-u tvrde da je provedena detaljna analiza kompletnog slučaja i da nije bilo propusta.

"Detaljnom analizom kompletnog slučaja je utvrđeno da je pacijent transportovan iz Kantonalne bolnice Zenica hemodinamski stabilan. Nakon provedene dijagnostike, koja je u ovom slučaju morala biti i proširena, s obzirom da se radilo o teškoj povredi kičme, bilo je potrebno i dodatno vrijeme za prooperativnu pripremu, formiranje spinalnog tima da provede operativni zahvat na jasno definiranoj lokaciji, a samim tim i vrijeme zbrinjavanja je bilo prolongirano. Sva ostala tumačenja (paramedicinska) su subjektivna ili zlonamjerna", navedeno je u pisanom odgovoru koji smo dobili iz KCUS-a.

Ibrahim Brčaninović je prošle sedmice operisan na Klinici za Ortopediju i traumatologiju, ali je njegovo zdravstveno stanje još uvijek izuzetno teško.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: