Hamdija Lipovača za Sarajevo-x
5

"Obuvam gumene čizme i od Krajine pravim kanton broj 1!"

Razgovarao: Faruk Borić
Lipovača: DNZ treba biti dio vlasti u Krajini
Lipovača: DNZ treba biti dio vlasti u Krajini
Hamdija Lipovača je novi mandatar Vlade Unsko-sanskog kantona, potvrdila je skupštinska većina. To je bio razlog da sa bivšim gradonačelnikom Bihaća razgovaramo o budućim potezima vlasti, novim ljudima u njegovom timu, te poziciji Krajine u entitetu i državi.

Iako se govorilo kako ćete političku karijeru nastaviti u Sarajevu, ipak preuzimate Vladu Unsko-sanskog kantona. Šta je bio osnovni motiv da prihvatite tu funkciju?

Osnovni motiv je bilo obećanje narodu Krajine pred izbore da ću biti sljedeći premijer ukoliko mi daju povjerenje. Sa više od 35 hiljada glasova to sam povjerenje dobio i spoznao da ljudi mene žele ovdje, ne u Sarajevu. Nakon što sam Bihać učinio boljim mjestom za život, sada to moram uraditi od cijele Krajine.

Ako gledam samo iz moje lične perspektive i perspektive moje porodice, bolje bi bilo da sam došao u Sarajevo, gdje sam mogao imati platu između pet i osam hiljada maraka. Ali, obećao sam da ću obuti gumene čizme i obilaziti Krajinu. Držim do svoje riječi, takav sam političar i želim od Unsko-sanskog kantona napraviti istinski kanton broj jedan u državi.

Susret s Josipovićem

Svakako, važan nam je i odnos sa susjedima. Ja već sutra (četvrtak, op. F. B.) imam sastanak u Zagrebu sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, i to će biti prilika da razmijenimo mišljenja o situaciji u BiH nakon izbora, te eventualnoj saradnji na brojnim planovima.

A što se tiče Sarajeva, ono će uvijek biti tu kao glavni grad BiH.

Problema u USK ima mnogo. Koji su prvi potezi koje ćete povući kao premijer?

Ja ću, kao mandatar, obaviti konsultacije sa svim političkim stranama, bili većina ili manjina, jer mi je želja da čujem predstavnike svih političkih stranaka šta misle. Također, razgovarat ću i sa ljudima izvan politike, intelektualcima i običnim ljudima. Naročito ću obratiti pažnju na razgovore sa sindikatima, pogotovo zdravstva i obrazovanja, koji su najveći budžetski korisnici u državi. Ekonomsko-socijalno vijeće također bit će na vrhu mojijh prioritetnih sastanaka, kao i sastanci sa privrednicima i osluškivati kakav je ambijent za poduzetnike, eventualne nove investitore.

Iskreno o budžetu

Naravno, prije svega, moram vidjeti kakvo je stanje budžeta. Ono što mogu reći jeste da ću uvijek govoriti iskreno kakvo je stanje u našem kantonu.

Da li se već može govoriti o imenima Vašeg tima u Vladi USK?

Još ne, ali možemo govoriti o resorima. Mojoj Socijaldemokratskoj partiji su pripali resori obrazovanja, zdravstva, prostornog uređenja i pravde uz, naravno, premijersku funkciju, Stranka demokratske akcije je dobila ministarstva privrede, poljoprivrede, financija i boračko ministarstvo, dok je Narodna stranka Radom za boljitak dobila ministra unutrašnjih poslova.

Ono što svakako garantujem je da će Vlada biti sačinjena od najboljih ljudi, najboljih kadrovskih rješenja. Za svaku poziciju imat ćemo najmanje dva kandidata, prednost ćemo davati stručnim, a ne podobnim.

Multietnički karakter krajiške vlasti

Također, barem što se tiče SDP-a, garantujem da će vlada imati multietnički karakter jer je to politička filozofija naše stranke.

Da li to znači da Demokratska narodna zajednica ostaje izvan vlasti u Krajini? Pitam Vas to jer je poznato da SDP računa na DNZ na višim nivoima vlasti, ali i zbog ratnog balasta? Znamo kako je nastala DNZ, ali je li vrijeme da se ratne traume odvoje od ratne politike u Krajini?

To ne samo da se može desiti, nego i mora. Ja sam već izjavio kako moja vlada neće gledati u prošlost.

Ja ću se potruditi da iznađem način da i DNZ učestvuje u vlasti u USK. Radi se o ljudima i političkoj opciji koja postoji u BiH. Mislim da je sada pravo vrijeme za civilizacijski preokret i pravo vrijeme da DNZ bude sastavni dio vlasti. U tu svrhu, nastavit ću uvjeravati koalicione partnere u SDA da DNZ treba biti dio vladajuće strukture u Unsko-sanskom kantonu.

Krajišnici u Sarajevu

Vi ostajete u Bihaću. Hoće li Krajina imati političare na najvišim pozicijama u Sarajevu?

Činjenica je da neću biti na državnom nivou, bilo da se radi o "zarađenom" mandatu u Parlamentarnoj skupštini BiH, bilo o nekoj izvršnoj funkciji.

Ono što mogu garantovati jeste da ćemo i mi iz SDP-a USK, i iz SDA USK tražiti da kadrovi iz Krajine budu zastupljeni na federalnom nivou vlasti, kako u ministarstvima, tako i u javnim ustanovama.