Zbog nedostatka dokaza
0

Obustavljena istraga protiv Zlatka Lagumdžije

Piše: A. Kovač
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv Zlatka Lagumdžije i Tomislava Limova, te više nepoznatih osoba uposlenika Federalne uprave policije i Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo. Ova informacija potvrđena je iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

"Lagumdžija, Limov i više nepoznatih osoba bili su osumnjičeni da su počinili krivična djela protivpravno lišenje slobode i povrede ravnopravnosti građana. Međutim, istraga je obustavljenja zbog nedostatka dokaza da su osumnjičeni ta krivična djela i počinili", kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Jasmina Iftić, portparol Tužilaštva KS.

Naime, zvaničnici u BiH 2001. godine izručili su američkim vojnim snagama u BiH šest osoba arapskog porijekla, iz takozvane Alžirske grupe, koji su bili optuženi za zavjeru u cilju dizanja u zrak ambasade SAD-a u Sarajevu.

Zbog te optužbe šesterica Alžiraca su u januaru 2001. godine predati američkim vlastima, nakon čega su prebačeni u Gvantanamo.

U to vrijeme Zlatko Lagumdžija je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a Tomislav Limov, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Lakhdar Bumedien (42), Mustafa Ait Idir (38), Mohamed Nechla (40) Hadži Budella (43) i Saber Lahmar (39) su u Gvantanamu boravili do novembra 2008. godine kada su oslobođeni i vraćeni u Sarajevo, dok je šestom Alžircu Belkacemu Bensayahu (54) odbijeno oslobađanje.