BiH
45

Oboljeli od reumatizma nemaju jednake mogućnosti liječenja u regiji

FENA
Novi biološki lijekovi sa specifičnim mehanizmom djelovanja napravili su pomak u liječenju reumatizma, ali otežavajuća okolnost je visoka cijena što ih često čini nedostupnim za korisnike.

Istaknuto je to na prvom bh. regionalnom susretu bolesnika s hroničnim upalnim reumatskim bolestima iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, koji je danas održan u Sarajevu.

Na tom skupu razgovarano je o važnosti i prednosti bioloških lijekova u liječenju reumatskih bolesti, dostupnosti tih lijekova u regiji, suvremenom liječenju reumatoidnog artritisa, kvaliteti života osoba s upalnim reumatskim bolestima i ulozi udruga bolesnika.

O iskustvima u liječenju hroničnih reumatskih bolesti govorili su predstavnici udruženja, kao i domaći i regionalni stručnjaci.

Sudionici skupa naglasili su da oboljeli u pojedinim državama regije nemaju jednake mogućnosti liječenja.

Predsjednica Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona “Snaga” Mirela Haračić kazala je da u FBiH za oboljele od zapaljenskih reumatskih bolesti biološka terapija nije na listama lijekova koji se finansiraju iz fondova.

"Samim tim smo dovedeni u diskriminirajući položaj u odnosu na druge dijagnoze i drugi entitet gdje je biološka terapija dostupna", istakla je.

Haračić se 11 godina liječi od reumatoidnog artritisa. Ona kaže da je zbog neadekvatne terapije s 34 godine postala invalid rada.

"Za 11 godina nisam uspjela bolest dovesti u stanje mirovanja što predstavlja veliki problem meni i svima sličnim meni. Želimo poslati poruku javnosti da postojimo i apelirati na nadležne odgovorne i zadužene za rješavanje problema našeg liječenja", rekla je Haračić.

Reumatoidni artritis je kronična sistemska bolest autoimune prirode koja uzrokuje bolnu upalu i posljedično oštećenje zglobova. U liječenju reumatoidnog artritisa ključno je usporiti napredovanje bolesti i poboljšanje kvalitete života. Zato su rano postavljanje dijagnoze i trenutačan početak liječenja iznimno važni.

Bolest je povezana s visokim stepenom nesposobnosti za rad i svakodnevne poslove. Stručnjaci ocjenjuju da, ako bolest nije liječena na odgovarajući način, u deset godina od nastanka 32 do 50 posto bolesnika posve prekida raditi.

Prvi bh. regionalni susret bolesnika s hroničnim upalnim reumatskim bolestima organiziralo je Udruženje reumatologa u BiH, Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti TK "Snaga", Udruženje pacijenata s reumatoidnim artritisom i drugim autoimunim bolestima Republike Srpske "Jutro".