{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na listi u KS nije biološka terapija, ključna za liječenje reumatidnog artritisa

F
25.10.2015. u 09:43
18
18
Na listi u KS nije biološka terapija, ključna za liječenje reumatidnog artritisa
18
Na listi u KS nije biološka terapija, ključna za liječenje reumatidnog artritisa
Foto: EPA
Reumatoidni artritis je multisistemska zapaljenska bolest koja prvenstveno zahvata zglobove, a može zahvatiti i druge organe. U BiH je incidenca obolijevanja od 0,5 do jedan posto populacije. Iako nema registra broja oboljelih pretpostavlja se da u Kantonu Sarajevo ima 4.000 - 5.000 ljudi oboljelih od reumatoidnog artritisa.
Šef Reumatologije na Univerzitetu kliničkog centra Sarajevo i zamjenik predsjednika Udruženja reumatologa u BiH prof.dr. Mevludin Mekić kazao je Feni da je ta bolest hronična i praktično neizlječiva, ali se donekle može zaustaviti proces napredovanja što je bitno jer dovodi do invaliditeta.

Po preporukama Evropske lige za borbu protiv reumatizma iz 2015. liječi se bazičnim lijekovima, kortikosteroidima, ali je ključna biološka terapija.

"Na našem tržištu imaju tri skupine bioloških lijekova, ali preko Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja u KS ti lijekovi nisu dostupni našim pacijentima. Naši pacijenti (reumatičari) su diskriminirani u odnosu na pacijente oboljele od drugih vrsta oboljenja. Oni terapiju dobivaju samo putem projekata i kliničkih ispitivanja", kazao je.

Apelirao je na nadležne organe (Fond zdravstvenog osiguranja i resorno ministarstvo) da se osigura terapija tim pacijentima i ravnopravan status s ostalim pacijentima.

"Svojevremeno je osigurana biološka terapija za nekoliko djece oboljele od te bolesti, ali je adultni reumatolozi nisu dobili ni za jednog našeg pacijenta. Jedino putem studija odnosno kliničkih ispitivanja", kaže on.

Za njega je to poražavajuća činjenica s obzirom da je u npr. Republici Srpskoj ta vrsta terapije na listi.

"Oni imaju komisiju koja pacijentima određuje biološku terapiju. U KS gdje se izdvajaju značajna sredstva iz budžeta za određene aktivnosti iz oblasti zdravstva, ne izdvaja se za biološku terapiju u reumatologiji. U tom pravcu sam pisao nekoliko puta projekt i obraćao se Fondu zdravstvenog osiguranja i resornom ministarstvu pojedinačno za neke slučajeve ali još nema pozitivnog odgovora", istaknuo je.

Prema njegovim riječima, ta terapije je posebno važna za mlade ljude koji uslijed te bolesti rano postaju radno nesposobni. Samim tim su i teret društvu.

"Ovako bi se taj proces mogao zaustaviti. Dobili bi mladog, radno sposobnog čovjeka koji bi mogao privređivati. Da mlada osoba na vrijeme dobije biološku terapiju i bude radno sposobna važno je ne samo sa zdravstvenog aspekta nego je to i ekonomski interes", kazao je on.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS saopćeno je Feni da odluku o listi lijekova KS donosi Vlada Kantona, na prijedlog Ministarstva zdravstva KS. Na reviziji spomenute liste radi Komisija za lijekove, imenovana od ministra zdravstva, koja odlučuje kojim preparatima treba proširiti listu.

"Zavod zdravstvenog osiguranja kroz posebne programe finansira biološke lijekove za oboljele od reumatoidnog artritisa, i to za djecu i odrasle", istaknuto je.


Istraživanja pokazuju da je reumatoidni artritis nešto više zastupljen kod žena u odnosu na muškarce. Na pojavu te bolesti utječu klimatski uvjeti, stres i drugi faktore, a za njenu kontrolu važni su zdravi životni stilovi i ishrana koja podiže imunitet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: