BiH
57

Oboljeli od cerebralne dječije paralize: Nekome je bitno, neka bude i vama!

FENA
(Foto: FENA)
Predsjednik Udruženja oboljelih od cerebralne dječije paralize (CDP) KS-a Nevenko Novotni naglasio je danas da se krajem novembra završava projekt Općine Stari Grad koji se odnosi na resocijalizaciju članova tog udruženja putem rehabilitacione vježbe i druženja te se nada da će njen značaj prepoznati i drugi i omogućiti da bude nastavljen i proširen na KS.

Precizirao je da je projekt trajao šest mjeseci, a bilo je uključeno oko 25 članove s područja općine Stari Grad. Omogućene su im fizikalne vježbe uz stručnu pomoć, koje su za njih bile besplatne.

"Fizijatar i fizioterapeut su išli na kućne adrese naših članova. Nažalost, morali smo uključiti samo članove udruženja s područja te općine. Nadam se da će i druge općine prepoznati značaj tog projekta i da ćemo ubuduće uključiti i veći broj članova na cijelom području KS-a", kazao je.

U namjeri da pokažu koliko je za njih značajan taj projekt okupili su se danas na trgu ispred Katedrale pod motom "Nekome je bitno, neka bude i vama".

Stanovništvu su prezentirali i proizvode što ih njihovi članovi izrađuju u Art radionicama, a kupovinom se omogućava Udruženju da i dalje realizira programske aktivnosti koje su bitne za njihove članove. Izložili su i nakit, proizvode od stakla i druge ukrasne predmete, kao i prigodne čestitke koje su uradile vrijedne ruke članova Udruženja CDP, a to je za njih ujedno i vid terapije.

Članica Udruženja i rukovoditeljica Art radionice CDP Žaklina Džidić smatra da je tim osobama bitno da budu dio društva, baš kao i ostali građani. Za njih su, kaže, među najvećim problemima zapošljavanje i arhitektonske barijere, ortopedska pomagala….

Naglasila je da Udruženje oboljelih od cerebralne dječije paralize KS-a tradicionalno izrađuje čestitke prigodne za praznike, a sredstva usmjeravaju za pomoć članovima i realizaciju aktivnosti Udruženja. Svjesni su, kažu, teške situacije u kojoj je većina ovdašnjeg stanovništva, ali ipak vjeruju da će im pomoći, prema mogućnostima.

Čestitke se mogu kupiti i u prostorijama Udruženja u ulici Marka Marulića 13 ili na telefon 653-515.

Udruženje CDP KS-a osnovano je 1984., a ima oko 330 članova različitog stepena invalidnosti od čega mnogi trebaju tuđu njegu i pomoć. Od ukupnog broja je 155 djece do 18 godina. Udruženje okuplja jednu od najtežnih kategorija osoba s invaliditetom. Bolest nastaje za vrijeme trudnoće, u toku poroda ili neposredno nakon poroda. Osim oštećenja motorike uzrokuje i propratne pojave.