BiH
3

Obnovljen krov Osnovne škole "Džemaludin Čaušević" u Švrakinom Selu

Klix.ba
Završeni su radovi na sanaciji i zamjeni krova i krovne konstrukcije na centralnom objektu Osnovne škole "Džemaludin Čaušević“ u Švrakinom Selu.

Stari krov od azbestnog salonita, koji je pet godina prokišnjavao, zamijenjen je limenim, kao i stara dotrajala krovna konstrukcija. U sklopu radova ugrađena je i krovna folija, a postavljeni su i novi oluci na objektu.

Realizacijom ovog projekta učenicima i zaposlenicima ove obrazovne ustanove omogućeni su bolji uslovi za rad i boravak u školi. Vrijednost radova koje je finansirala Općina Novi Grad Sarajevo iznosi 40.000 maraka.

Zbog dotrajalih i popucalih ploča salonita dolazilo je do prokišnjavanja na spratu škole, tako da su zidovi i plafoni bili u veoma lošem stanju, a u učionicama su se posvuda nalazile posude za vodu. Roditelji su bili zabrinuti za zdravlje i sigurnost djece, jer je voda dolazila do mjesta na kojima su sijalice. Zbog boravka u tako neuslovnim učionicama, veliki broj djece je imao alergije.

"Realizacijom ovog projekta dobili smo bolje uslove za odvijanje nastave, prije svega naša djeca sada borave u čistim učionicama, tako da više neće biti ugroženo njihovo zdravlje. Osim toga, drago mi je da je azbestni krov zamijenjen limenim“, kazala je direktorica škole Beba Šarkinović.

Istakla je da su roditelji djece i nastavno osoblje presretni zbog ovog projekta.