BiH
0

Obnova četiri osnovne škole u Novom Sarajevu može početi

Klix.ba
Sporazum o sufinansiranju projekta Sanacija objekata osnovnih škola na području općine Novo Sarajevo potpisali su danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i načelnik ove općine Nedžad Koldžo.

Ovim sporazumom je definisano finansiranje realizacije povećanja energetske efikasnosti na objektu OŠ Velešićki heroji, kao i sanacija krovova na objektima osnovnih škola Pofalići, Grbavica 1 i Grbavica 2 te izrada projektne dokumentacije za sanaciju vanjske fasade i stolarije kojom će se aplicirati za realizaciju projekta povećanja energetske efikasnosti i na objektu OŠ Hrasno.

"Općina Novo Sarajevo je za ovu namjenu u Budžetu za ovu godinu planirala 100.000 KM", istakao je načelnik Koldžo i dodao da će ovim biti značajno unaprijeđeno građevinsko stanje pomenutih objekata, što će bitno uticati i na izvođenje nastavnog procesa u ovim školama.

Posebno je naglasio značaj izrade projektne dokumentacije za sanaciju vanjske fasade i stolarije kojim će se u narednoj godini aplicirati kod Fonda za okoliš s ciljem osiguranja potrebnih sredstava za utopljavanje objekta ove najstarije osnovne škole u općini. Najavio je i realizaciju dva nova programa u 2016. godini u kojima je planirana sanacija objekata osnovnih škola i predškolskih ustanova, kao i implementacija projekta otklanjanja barijera ispred i u objektima obrazovnih ustanova kojima će se omogućiti neophodni uvjeti za lakše pohađanje inkluzivne nastave djeci sa posebnim potrebama.

Načelnik Koldžo je, ovom prilikom, uputio zahvalnost aktuelnoj Vladi Kantona Sarajevo i resornom ministarstvu za pomoć i podršku koja je posebno intenzivirana u ovoj 2015. godini, kada su potpisana dva slična sporazuma te započeta realizacija nekoliko izuzetno značajnih infrastrukturnih projekata.

"Ministarstvo će realizaciju povećanja energetske efikasnosti na objektu Osnovne škole Velešićki heroji pomoći sredstvima iz Budžeta KS za 2015. godinu u iznosu od 27.000 KM", precizirao je ministar Kazazović, nakon potpisivanja ovog Sporazuma. Najavio je da su u Budžetu za sljedeću godinu planirana sredstva za utopljavanje još jedne škole u ovoj općini, kao i za sanaciju jednog od vrtića, što će omogućiti uvođenje dodatnog broja djece predškolskog uzrasta u ovaj vid obrazovnog procesa, jer zato postoje objektivne potrebe.

Iako nadležnost nad osnovnim obrazovanjem nema lokalna zajednica, kako je istakao ministar Kazazović, Općina Novo Sarajevo je pozitivan primjer značajnog ulaganja enormnih sredstava u ovu oblast, kako bi se poboljšali uvjeti rada u svim školama na području ove općine.