BiH
438

Obnova će biti završena do kraja mjeseca: Čuveni most Mehmed-paše Sokolovića u novom ruhu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Najkasnije do kraja novembra ove godine bit će okončana rekonstrukcija višegradske ćuprije, čuvenog mosta velikog osmanskog vezira Mehmed-paše Sokolovića. Restauracijski i konzervacijski radovi traju od aprila 2013. godine za što je Turska Agencija za obnovu i razvoj TIKA uložila oko pet miliona eura.

Ništa na obnovi ćuprije nije urađeno bez dogovora sa institucijama za zaštitu nacionalnih i spomenika kulture a radove pažljivo izvodi turska građevinska firma Er-Bu koja je bila angažirana i na ponovnoj izgradnji Starog mosta u Mostaru.

Trenutno je u toku postavljanje kocke na prilazima mostu na lijevoj obali Drine. Naime, postavlja se oko 800 kvadratnih metara granitne kocke. Podsjetimo da je u vrijeme gradnje ćuprije, prije 438 godina, postavljana turska kaldrma koja je zamijenjena kockom vađenom iz nekoliko kamenoloma nakon Drugog svjetskog rata. Kocka je postavljena samo na početak starog mosta a završeni su i ostali radovi, poput zamjene oštećenih blokova od sedre na ogradi i instalirane rasvjete.

Ćuprija je svjedočanstvo brojnih ratova i nesreća, od davne 1571. godine kada je počela njena gradnja i 1577. kada je završena, kroz vremena koja je opisao Andrić u romanu nagrađenom Nobelovom nagradom. No, svjedočila je višegradska ćuprija i lijepim trenucima Višegrada, višegradskog kraja i cijele BiH.

Ćuprija danas doživljava nekadašnji sjaj. Jedan je od najznačajnijih spomenika u BiH građenih u periodu Osmanskog carstva. Djelo najvećeg osmanskog arhitekte Mimara Sinana je među šest mostova na listi svjetske baštine UNESCO-a i bez obzira na sva dešavanja u prošlosti Bosne, svjedok je zajedničke kulture dva naroda.