BiH
20

Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu dobio novu rasvjetu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Obnova mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu trebalo bi da bude završena do kraja novembra, kada će most biti zvanično otvoren u prisustvu visokih zvanica.

Do sada je završeno popločavanje gazišta mosta bijelim krečnjakom, urađeni su kameni stubovi na ulazu mosta, očišćena je unutrašnjost lukova, fuge su zamijenjene novim, kao i kamenje na mostu koje je bilo oštećeno.

Na sredini mosta postavljena je led rasvjeta, visokokvalitetna sa reflektorima koji će obasjavati most, a postavljeni su i stubovi sa osam reflektora, koji je nalaze sa svih strana oko mosta.

U toku rekonstrukcije višegradske ćuprije, postavljena je ograda koja razdvaja rampu mosta od magistralnog puta na lijevoj obali Drine, kao i dio ograde pored spomenika Ive Andrića koji je urađen u kombinaciji kamena sedre i kovane željezne ograde.

U završnoj fazi, trenutno se radi na popločavanju parkinga i staze za šetanje koja je planirana ispod lukova mosta.

Radovi na obnovi Mosta preko Drine, ulaze u treću godinu, a njihova vrijednost se procjenjuje na skoro deset miliona KM.

Projekt finansira Vlada Turske, a izvođač radova je građevinska firma ER-BU, koja je prije nekoliko godina bila izvođač radova na ponovnoj izgradnji Starog mosta u Mostaru.