BiH
0

Objavljujemo imenom i prezimenom: Ovo su najveće plaće u KS koje finansiraju građani

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Objavljujemo plaće direktora pojedinih javnih ustanova i preduzeća u Kantonu Sarajevo te pojedinih dekana fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čija su primanja enormno visoka te na godišnjem nivou pojedinci inkasiraju i više od 65.000 KM. U isto vrijeme obični radnici u FBiH mogu se nadati mjesečnoj plaći do 800 KM.

Skupština Kantona Sarajevo (KS) danas raspravlja o Nacrtu zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih institucija KS, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač KS.

Na osnovu podataka Porezne uprave FBiH vidljivo je da postoji priličan disbalans kada je riječ o regulisanju visine plaće za direktore javnih preduzeća i javnih ustanova u KS.

Koliko je unosno obavljati neku od rukovodećih funkcija u javnim institucijama u KS pokazuje spisak mjesečnih i godišnjih primanja pojedinih direktora. Tako na osnovu podataka Porezne uprave FBiH dekani određenih fakulteta na Univerzitetu Sarajevo imaju mnogo veće plaće u odnosu na svoje kolege.

Pojedini dekani mjesečno zarađuju i više od 7.000 KM

Tako je za devet mjeseci u 2015. godini dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo Samir Čaušević naplatio 65.929 KM, odnosno prosječno po mjesecu 7.325 KM.

Enormno visoku plaću ima i dekan Političkih nauka Šaćir Filandra koji je devet mjeseci u 2015. godini naplaćivao mjesečno po 6.000 KM. U istom periodu rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić ima mjesečnu plaću od 4.000 KM.

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije ima plaću višu od 5.000 KM, kao i Dijana Avdić, dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija.

Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salih Fočo mjesečno prima 5.658 KM.

Kolika je razlika pojedinih dekana u odnosu na njihove kolege najbolje ilustrira podatak da dekanesa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Marina Finci ima mjesečnu plaću u iznosu od 1.833 KM.

Velike mjesečne svote zarađuju i rukovodioci pojedinih javnih preduzeća, poput Nedima Hrelje iz JU Apoteke Sarajevo, koji je za devet mjeseci u 2015. godini zaradio više od 51.000 KM, odnosno više od 5.700 KM mjesečno.

U istoj ustanovi Kemal Dževlan mjesečno inkasira više od 5.000 KM.

Alma Pinjić iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća za sahrane i upravljanje grobljem "Pokop" mjesečno inkasira više od 3.600 KM. Sada već bivši direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Rusmir Mesihović je za osam mjeseci u 2015. godini primio nešto manje od 45.000KM.

Mjesečna primanja Dževada Kadribegovića, direktora Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo na godišnjem nivou iznose više od 115.000 KM, a Fuada Damadžića, direktora Fonda KS za izgradnju stanova, blizu 54.000 KM na godišnjem nivou.

Ministri u Vladi KS primaju neuporedivo manje

S druge strane, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ima plaću u iznosu od 2.760 KM. Plaće ministara u Vladi KS u zavisnosti od ministarstva iznose do 2.900 KM, što je neuporedivo manje u odnosu na pojedine direktore javnih preduzeća.

Za vrijeme dok su obnašali funkcije ministara u Vladi KS u 2015. godini Nermin Pećanac i Predrag Kurteš mjesečno su primali više od 3.500 KM.

Plaće poslanika u Skupštini KS kreću se od 2.000 do 2.900, koliko mjesečno prima predsjedavajuća Skupštine Ana Babić.