{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljujemo imenom i prezimenom: Ovo su najveće plaće u KS koje finansiraju građani

1.2.2016. u 13:25
0
353
Objavljujemo imenom i prezimenom: Ovo su najveće plaće u KS koje finansiraju građani
0
Objavljujemo plaće direktora pojedinih javnih ustanova i preduzeća u Kantonu Sarajevo te pojedinih dekana fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čija su primanja enormno visoka te na godišnjem nivou pojedinci inkasiraju i više od 65.000 KM. U isto vrijeme obični radnici u FBiH mogu se nadati mjesečnoj plaći do 800 KM.
Skupština Kantona Sarajevo (KS) danas raspravlja o Nacrtu zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih institucija KS, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač KS.

Na osnovu podataka Porezne uprave FBiH vidljivo je da postoji priličan disbalans kada je riječ o regulisanju visine plaće za direktore javnih preduzeća i javnih ustanova u KS.

Koliko je unosno obavljati neku od rukovodećih funkcija u javnim institucijama u KS pokazuje spisak mjesečnih i godišnjih primanja pojedinih direktora. Tako na osnovu podataka Porezne uprave FBiH dekani određenih fakulteta na Univerzitetu Sarajevo imaju mnogo veće plaće u odnosu na svoje kolege.

Pojedini dekani mjesečno zarađuju i više od 7.000 KMTako je za devet mjeseci u 2015. godini dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo Samir Čaušević naplatio 65.929 KM, odnosno prosječno po mjesecu 7.325 KM.

Enormno visoku plaću ima i dekan Političkih nauka Šaćir Filandra koji je devet mjeseci u 2015. godini naplaćivao mjesečno po 6.000 KM. U istom periodu rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić ima mjesečnu plaću od 4.000 KM.

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije ima plaću višu od 5.000 KM, kao i Dijana Avdić, dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija.

Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salih Fočo mjesečno prima 5.658 KM.

Kolika je razlika pojedinih dekana u odnosu na njihove kolege najbolje ilustrira podatak da dekanesa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Marina Finci ima mjesečnu plaću u iznosu od 1.833 KM.

Velike mjesečne svote zarađuju i rukovodioci pojedinih javnih preduzeća, poput Nedima Hrelje iz JU Apoteke Sarajevo, koji je za devet mjeseci u 2015. godini zaradio više od 51.000 KM, odnosno više od 5.700 KM mjesečno.

U istoj ustanovi Kemal Dževlan mjesečno inkasira više od 5.000 KM.

Alma Pinjić iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća za sahrane i upravljanje grobljem "Pokop" mjesečno inkasira više od 3.600 KM. Sada već bivši direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Rusmir Mesihović je za osam mjeseci u 2015. godini primio nešto manje od 45.000KM.

Mjesečna primanja Dževada Kadribegovića, direktora Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo na godišnjem nivou iznose više od 115.000 KM, a Fuada Damadžića, direktora Fonda KS za izgradnju stanova, blizu 54.000 KM na godišnjem nivou.

Ministri u Vladi KS primaju neuporedivo manjeS druge strane, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ima plaću u iznosu od 2.760 KM. Plaće ministara u Vladi KS u zavisnosti od ministarstva iznose do 2.900 KM, što je neuporedivo manje u odnosu na pojedine direktore javnih preduzeća.

Za vrijeme dok su obnašali funkcije ministara u Vladi KS u 2015. godini Nermin Pećanac i Predrag Kurteš mjesečno su primali više od 3.500 KM.

Plaće poslanika u Skupštini KS kreću se od 2.000 do 2.900, koliko mjesečno prima predsjedavajuća Skupštine Ana Babić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: