Ko koga laže
47

Objavljeni stenogrami izazvali novi verbalni rat Šarovića i Dodika

D. Be.
Mirko Šarović i Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Mirko Šarović i Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Nakon što su sinoć objavljeni stenogrami sa sastanka članova Predsjedništva BiH i ambasadora zemalja Kvinte kada je dogovoren Program reformi koji je poslan u NATO krenuo je verbalni obračun lidera SDS-a Mirka Šarovića i SNSD-a Milorada Dodika.

Ni manje ni više prvi čovjek Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas zatražio da podnese ostavku.

"Izdajnik ostaje izdajnik! Sada je potpuno jasno i nema više mogućnosi da se krije. Dodik je priznao da pristaje na ANP i time trasirao put BiH ka NATO. Stenogram je dokaz da je Dodik bio svjestan da potpisuje Nacionalni godišnji plan (ANP). Najmanje što se od Dodika očekuje, nakon što je procurio stenogram sa sastanka članova Predsjedništva BiH sa ambasadorima Кvinte, jeste da se povuče sa pozicije člana Predsjedništva BiH", iskakao je Šarović.

Šarović je pozvao Dodika na odgovornost za izdaju i dvomjesečno skrivanje istine od građana Republike Srpske.

Nije dugo trebalo da se oglasi i Dodik kazavši "da se narod ne može prevariti jeftinim podvalama o stenogramu iz koga se izvadi rečenica, a ne pročita i ne pokaže cijeli sadržaj".

"Jedva smo ga odvojili od fotelje, za koju nije imao legitimitet, a sjedio je u njoj punih pet godina i sve vrijeme radio protiv interesa svog naroda koji ga je, kao i sve nas, birao u Republici Srpskoj. Od tada ništa drugo i ne radi nego kuka i obmanjuje javnost", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a nije propustio priliku da optuži Šarovića kako je radio po diktatu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

I SNSD-ov portparol Radovan Kovačević poručio je Izetbegoviću "kako nije uredu da svi njegovi napadi na RS idu preko izaslanika Mirka Šarovića.

"Bilo bi u redu i bilo bi dobro da Izetbegović bar ponekad smogne hrabrosti i sam se obrati Miloradu Dodiku i SNSD-u", dodao je portparol Kovačević.

Razgovor (stenogram) sa sastanka članova Predsjedništva BiH (Željko Komšić, Šefik Džaferović, Milorad Dodik) i ambasadora Kvinte (SAD, EU, Velika Britanija, Francuska, Italija) na kojem je dogovoreno slanje Programa reformi BiH u NATO pogledajte u nastavku (od 02:00 minute)