Preliminarno
331

Objavljeni rezultati obdukcije: Praljak se ubio cijankalijem

Klix.ba
Holandsko tužilaštvo objavilo je preliminarne rezultate obdukcije koja je danas napravljena na tijelu Slobodana Praljka.

Prema preliminarnim rezultatima toksikoloških ispitivanja, u Praljkovoj krvi zabilježena je koncentracija cijankalija, što je rezultiralo zatajenjem srca, objavilo je holandsko tužilaštvo.

Prilikom obavljanja obdukcije bila su prisutna dva hrvatska stručnjaka. Po dogovoru s Haškim sudom i hrvatskim vlastima, stručnjacima iz Hrvatske bilo je dozvoljeno promatrati obdukciju na tijelu Slobodana Praljka.

Obdukcija je provedena u medicinskom institutu u Rijkswijku nedaleko od Haaga, jednom od vodećih radioloških laboratorija u svijetu, piše Index.hr.

Podsjetimo, Praljak je smrtonosni otrov popio samo nekoliko sekundi nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna u trajanju od 20 godina za ratne zločine počinjene na teritoriju BiH ranih 90-ih.

Iako su neki hrvatski mediji spekulirali da je Praljak umro već u sudnici, glasnogovornik Haškog suda danas je ustvrdio da to nije istina.

Cijankalij ili kalijev cijanid (hemijska formula KCN) izuzetno je otrovna sol cijanovodične kiseline. Topi se u vodi i silovito reagira sa želučanom kiselinom te izaziva brzu smrt. Često se koristio kao bojni otrov te sredstvo za ubistva, ali i samoubistva.

Cijankalij uzrokuje vrtoglavicu, usporeni rad srca, nizak krvni pritisak, srčane napade, paralizu dišnog sistemai gubitak svijesti. Potom nastupa zatajenje srca, što se dogodilo i Slobodanu Praljku.