Novac, stanovi, auta...
34

Objavljeni detalji presude u predmetu "Bosnalijek" i šta se sve tačno oduzima od osuđenih

S. Š.
Edin Arslanagić, bivši direktor "Bosnalijeka" osuđen na 12 godina zatvora (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Arslanagić, bivši direktor "Bosnalijeka" osuđen na 12 godina zatvora (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud Sarajevo objavio je detalje prvostepenu presude u predmetu "Bosnalijek" koja je donijeta 21. septembra.
Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu presudu u predmetu "Bosnalijek". Edin Arslanagić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, Šefik Handžić i Hasan Šepo na po deset godina, dok je Jasmin Šepo osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina.

Aida Selvić je oslobođena optužbi.

Sud je sada detaljnije objavio presudu, kao i šta se to sve oduzima od svih osuđenih u ovom predmetu.

Prvostepenom presudom, sud je donio rješenje o mjeri osiguranja, odnosno oduzimanju protuzakonito stečene imovine od četvorice osuđenih u vrijednosti od 22.355.806,68 KM, a koja se odnosi na nepokretnu i pokretnu imovinu, odnosno dionice i novčane depozite.

Od Edina Arslanagića oduzima se novac sa pet transakcijskih računa u različitim bankama i to ukupno 831.089 KM, 4.521,19 Eura, 9.531,40 USA i nenamjenski oročeni depozit u iznosu od 600.000 KM, potom, dvije nekretnine (troiposoban stan i nekretnina Luke), automobil Mercedes, dionice u vrijednosti od 405.253 KM i vrijednosni papiri u iznosu od 6.060 KM.

Od optuženog Šefika Handžića, njegove supruge i kćerke kao povezane osobe oduzima se novac sa transakcijskog računa u iznosu od 64.009,96 KM i 50.000 KM nenamjenskog oročenog depozita, četiri stana i apartman, dionice vrijednosti od 129.400,00 KM, automobil "Toyota", dva poslovna prostora i vikendica.

Od optuženog Hasana Šepo oduzima se novac u iznosu od 236.990 KM i nenamjenski depozit u iznosu od 20.000 KM, dvije nekretnine, zemljište, Luka šuma, dionice u vrijednosti od 47.200 KM, četiri automobila "Toyota", "Porshe", "Mitsubishi Pajero", "Porsche Carrera" i umjetničke slike.

Od optuženog Jasmina Šepo oduzima se novac sa dva transakcijska računa i to 126.253,06 KM, garaža, dva stana, apartman te dionice i vrijednosni papiri u iznosu od 4.669.146,8 KM, potom, automobil "Porshe" i umjetničke slike. Od Vedada Arslanagića, sina Edina Arslanagića kao povezane osobe, oduzimaju se stambeni objekat sa garažom i dvorištem vrijednosti 370.000 KM, poseban dio stambeno poslovne zgrade i apartman na Bjelašnici.

Prema optužnici Tužilaštva KS, terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Podsjetit ćemo, optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, počinili kao uposlenici firmi - Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo. Arslanagić, Handžić, Hasan i Jasmin Šepo, osuđeni su da su kao uposlenici spomenutih firmi, a u vezi s poslovnim aranžmanima kojima su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal od 2002. do 2012. godine posredstvom spomenutih i drugih firmi 'izvlačili' novac iz Bosnalijeka radi ostvarivanja protupravne imovinske koristi. Na taj način su oštetili Bosnalijek, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za 22.355.806,68 KM.

Optužnica u predmetu Bosnalijek sadrži 170 stranica.

Tokom glavnog pretresa saslušano je više od 60 svjedoka, šest vještaka i prezentirano više od 1.000 materijalnih dokaza. Podsjećamo u navedenom predmetu uhapšen je i Amar Arslanagić. Za njim je nakon bjekstva raspisana međunarodna potjernica a postupak u odnosu na njega je razdvojen.

Podsjećamo, u navedenom predmetu uhapšen je i Amar Arslanagić. Za njim je nakon bjekstva raspisana međunarodna potjernica, a postupak u odnosu na njega je razdvojen.