Subvencija 10.000 KM
197

Objavljena odluka o subvencioniranju rješavanja stambenih pitanja mladih u Kantonu Sarajevo

Piše: I. Č.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Odluka Vlade Kantona Sarajevo o subvencioniranju rješavanja stambenih pitanja mladih objavljena je u Službenom listu, ali ne i na zvaničnim internet stranicama Vlade KS i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Ministarstvo će, kako se to navodi u Službenom listu, na ime subvencioniranja kandidatu po redoslijedu s konačne rang liste isplatiti iznos od 10 hiljada konvertibilnih maraka.

Odlukom se propisuju sredstva, uslovi, kriteriji bodovanja, postupak podnošenja prijave i utvrđivanja rang liste za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, notarski obrađena isprava o obavezi kandidata i postupak dodjele sredstava.

Ministarstvo bi javni poziv trebalo da raspiše i objavi u najmanje jednim od dnevnih novina, na oglasnoj ploči Kantona Sarajevo, web stranicama Kantona Sarajevo i Ministarstva, sa rokom od 60 dana za podnošenje prijave.

Uslovi za subvencioniranje

Uslove koje kandidat za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih mora ispuniti su: da je starosne dobi od navršenih 18 godina do navršenih 35 godina u momentu podnošenja prijave, da je državljanin Bosne i Hercegovine, da ima prebivalište na području Kantona Sarajevo u toku posljednje tri godine prije podnošenja prijave.

Osim toga, uslovi su da kandidat nema riješeno stambeno pitanje, da nije bio vlasnik stana ili kuće koju je otuđio pravnim poslom, da prodavač stana ili kuće nije roditelj, brat ili sestra kandidata ili roditelj, brat ili sestra bračnog partnera kandidata.

Uslov je također da je kandidat zaključio notarski obrađen ugovor o kupoprodaji stana ili kuće u periodu od 1. januara 2017. godine do dana podnošenja prijave po javnom pozivu za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, da je dostavio notarski obrađenu ispravu o obavezi kandidata.

Ministarstvo će na osnovu službene evidencije, također, utvrditi da li je kandidat ranije ostvario pravo po projektu za rješavanje stambenog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima, jer je jedan od uslova da ranije nije ostvario pravo.

Kriteriji za određivanje broja bodova

Kriteriji za određivanje broja bodova i utvrđivanja reda prvenstva kandidata se određuju, kako se to navodi, na osnovu starosne dobi, stepena stručne spreme, broja članova porodičnog domaćinstva, deficitarnosti kadrova, kao i da li je kandidat član porodice šehida, poginulog ili nestalog borca.

Također se kao kriterij pri bodovanju uzima stepen invalidnosti, kupoprodajna cijena stana ili kuće iz ugovora i zajedničko apliciranje bračnih ili vanbračnih partnera.

Osim toga, pri bodovanju se u obzir uzima priznati naučni rad, kulturni nastup i izložba, sportski i profesionalni uspjeh, renomirano svjetsko, evropsko i drugo javno priznanje za rezultat u radu, boravak na području Bosne i Hercegovine,

Dokumentacija uz prijavu

Uz prijavu na javni poziv, kao dokaz da ispunjava uslove iz tačke IV ove odluke i dokaz za utvrđivanje broja bodova po kriterijima iz tačke V ove odluke, kandidat dostavlja sljedeću dokumentaciju:

a) izvod iz matične knjige rođenih,

b) uvjerenje o državljanstvu,

c) uvjerenje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o kretanju,

d) uvjerenje nadležnog suda da kandidat i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu vlasnici stana ili porodične kuće u mjestu rođenja na području Bosne i Hercegovine i na području Kantona Sarajevo,

e) potvrdu izdatu od nadležnog organa (Kantonalni stambeni fond Sarajevo i nadležni organ u mjestu rođenja), da podnositelj prijave i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu nosioci stanarskog prava na području Kantona Sarajevo i u mjestu rođenja na području Bosne i Hercegovine,

f) izjavu kandidata ovjerenu kod nadležnog organa, da on i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu bili vlasnici stana ili kuće koju su otuđili pravnim poslom,

g) izjavu kandidata ovjerenu kod nadležnog organa da prodavač stana ili kuće nije roditelj, brat ili sestra kandidata ili roditelj, brat ili sestra bračnog partnera kandidata,

h) notarski obrađen ugovor o kupoprodaji stana,

i) notarski obrađenu ispravu o obavezi kandidata,

j) diplomu o završenoj stručnoj spremi,

k) izvod iz matične knjige rođenih za članove porodičnog domaćinstva,

l) potvrdu službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo da na evidenciji nezaposlenih nema odgovarajućeg kadra, kao dokaz za kriterij deficitarnost kadrova,

m) ispravu odnosno mišljenje nadležne institucije za kriterij iz tačke X ove odluke,

n) potvrdu obrazovne ustanove o pohađanju škole ili potvrda mjesne zajednice o primanju humanitarne pomoći za period 20.04.1992. do 20.12.1995. godine,

o) ispravu nadležnog organa za kriterij iz tačke XII ove odluke,

p) ispravu nadležnog organa o stepenu invalidnosti,

r) izjavu ovjerenu kod nadležnog organa o zajedničkoj aplikaciji bračnih ili vanbračnih partnera.