|

Objavljena lista Tuzlaka koji će dobiti pomoć za obnovu objekata uništenih u poplavama

Objavljena lista Tuzlaka koji će dobiti pomoć za obnovu objekata uništenih u poplavama
0
F
FENA
16.1.2015. u 16:02
3
komentara
0

dijeljenja
Objavljena lista Tuzlaka koji će dobiti pomoć za obnovu objekata uništenih u poplavama
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je na pres-konferenciji predstavio Konačnu rang listu korisnika koji su ostvarili pravo na dodjelu pomoći u obliku novčanih sredstava za pomoć u obnovi uništenih ili oštećenih stambenih zgrada na području Grada Tuzla.
Na konačnoj rang listi drugostepene komisije nalaze se imena 514 građana. Drugostepena komisija je od 240 prigovora 68 ocijenila osnovanim, od kojih je 47 riješila tako što je povećala broj bodova, a 21 lice čiji su prigovori uvaženi uvršteni su na Konačnu rang listu. S Preliminarne rang liste tri osobe su skinute zbog toga što posjeduju vlastiti stan, na što su ukazali građani, a provjerom kod Općinskog suda u Tuzli - Zemljišno knjižnom uredu isto je potvrđeno, saopćeno je iz Gradske uprave.

Također, s Preliminarne rang liste skinuto je 10 osoba kod kojih je Komisija za procjenu štete utvrdila i u Zapisniku konstatovala da štete na stambenom objektu nema.

S obzirom na veliki broj osoba, koji su ostvarili pomoć (njih 514) Služba civilne zaštite će u toku slijedeće sedmice prema utvrđenom rasporedu pozivati građane radi potpisivanja ugovora o namjenskom utrošku sredstava, a potom će vrlo brzo uslijediti isplata.

Na području Grada Tuzle, prema podacima iz Konačnog izvještaja o procjeni šteta uzrokovanih prirodnom nesrećom iz maja 2015. godine, evidentirano je 1.336 oštećenih objekata i 112 potpuno uništenih objekata, što iznosi ukupno 1.448 objekata. U ovaj iznos nisu uključene štete na pomoćnim objektima i vikendicama.

Procijenjena vrijednost potpuno uništenih i oštećenih objekata iznosi 15,2 miliona KM, od čega se šteta na uništenim objektima procjenjuje u iznosu cca 4,6 miliona KM.

Grad Tuzla je donio Program zbrinjavanja i pomoći ugroženom stanovništvu. Do sada je objavljeno šest javnih konkursa i to dva za lokacije, a četiri za razne vidove pomoći u novcu, s tim da su četiri konkursa okončana i dva u toku.

"Danas proceduralno završavamo još jedan vid pomoći predviđen programom zbrinjavanja i pomoći. Radi se o sredstvima za popravku oštećenih i uništenih kuća čiji je ukupni iznos 1.240.526 KM. Za ovu vrstu pomoći Federalni fond za pomoć nastradalim područjima izdvojio je 382.861,39 KM, od prikupljenih donacija građana, pravnih lica i prijateljskih gradova osigurano je 100.000 KM, dok je 757.644,61 KM izdvojeno iz Budžeta Grada Tuzle namijenjenih za prirodne nesreće", kazao je gradonačelnik Tuzle.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...