Ministarstvo komunikacija
0

Objavljen tender za nabavku opreme za prelazak na digitalu

SRNA
U "Službenom glasniku BiH" danas je objavljen oglas Ministarstva komunikacija i transporta BiH za nabavku opreme potrebne za provođenje mjera za prelazak javnih RTV emitera sa analogne na digitalnu tehnologiju.

Savjetnik ministra za komunikacije i transport BiH Vlatko Drmić rekao je da tender obuhvata nabavku digitalnih linkova Sarajevo - Banja Luka i Sarajevo - Mostar, odašiljača za pokrivanje digitalim signalom Sarajeva, Mostara i Banje Luke, te uvezivanje informativno-tehničkih centara u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Brčkom, Zenici i Tuzli u sistem digitalnih veza.

"Tender će biti otvoren 48 dana, a pristigle ponude bit će otvorene 29. marta", rekao je Drmić Srni.

On je objasnio da, nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača, slijedi potpisivanje ugovora koji predviđa tri mjeseca za ispunjenje svih ugovornih obaveza. 

Drmić je napomenuo da Ministarstvo nije željelo da razbija tender na dijelove, već da se traži kompletna ponuda.

"Vjerovatno će zbog toga biti manje ponuda, ali bi se razbijanjem tendera na dijelove cjelokupan posao mogao dovesti u pitanje", rekao je Drmić i konstatovao da nijedna kompanija neće moći samostalno da dobije tender, već će morati ući u konzorcijum sa drugim kompanijama.

On je dodao da u BiH nema proizvođača opreme za digitalno emitovanje.
Za ovu fazu digitalizacije Vijeće ministara BiH odobrilo je 6.784.000 KM, a kompletan prelazak sa analognog na digitalno emitovanje BiH bi trebalo da košta oko 25 miliona eura.