{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Digitalna TV u BiH već u julu ili augustu

S
3.2.2011. u 17:30
0
53
Digitalna TV u BiH već u julu ili augustu
0
Digitalna TV u BiH već u julu ili augustu
Gledatelji u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru bi već u julu ili augustu ove godine trebali imati digitalni signal na svojim TV prijemnicima, potvrdio je za Sarajevo-x.com Vlatko Drmić, savjetnik ministra u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.
"Oni koji imaju novije televizore, a ne stare, CRT televizore, moći će bez problema primati digitalni signal, jer imaju ugrađen dekoder MPEG 4. Oni koji imaju stare televizore morat će nabaviti SetTopBox (za 100-200 KM), a posebno tijelo pri Vijeću ministara odlučit će u kojoj će im mjeri država subvencionirati nabavku tih uređaja", rekao je Drmić.

Istakao je kako će već u ponedjeljak u Službenom listu biti objavljen i međunarodni konkurs za nabavku opreme, koji će biti otvoren 48 dana. Nakon toga će u roku 3-4 mjeseca biti urađene prve dvije faze planiranog projekta digitalizacije u BiH.

"U prve dvije faze planirani su odašiljači za inicijalno i digitalno pokrivanje Sarajeva, Banje Luke i Mostara, odnosno digitalni link Sarajevo - Banja Luka, Sarajevo – Mostar, te uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sistem digitalnih veza. To su ITC-i Istočno Sarajevo, Bijeljina, Brčko, Zenica i Tuzla", kaže Drmić, dodajući kako će digitalizacijom biti obuhvaćena tri javna emitera u BiH.

Ukupni projekt će koštati državu više od 25 miliona eura. Dosad je, za prve dvije faze, izdvojeno skoro sedam miliona KM, a preostali novac će biti investiran u naredne tri godine.

"Digitalizacijom će gledatelji dobiti bolju sliku i ton, te dodatni interaktivni sadržaj, znatno aktivniji teletekst. Digitalna mreža, također, omogućava znatno lakši prenos podataka i komunikaciju između ITC centara. A osim toga, ovim se oslobađa frekvencijski spektar koji su javni emiteri dosad koristili, a koji su za 45 miliona KM već otkupili mobilni operateri u BiH za razvoj treće generacije mobilnih mreža", pojasnio je Drmić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: