|

Digitalna TV u BiH već u julu ili augustu

Digitalna TV u BiH već u julu ili augustu
0
S
Piše: N. Jamaković
3.2.2011. u 17:30
53
komentara
0

dijeljenja
Digitalna TV u BiH već u julu ili augustu
Gledatelji u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru bi već u julu ili augustu ove godine trebali imati digitalni signal na svojim TV prijemnicima, potvrdio je za Sarajevo-x.com Vlatko Drmić, savjetnik ministra u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.
"Oni koji imaju novije televizore, a ne stare, CRT televizore, moći će bez problema primati digitalni signal, jer imaju ugrađen dekoder MPEG 4. Oni koji imaju stare televizore morat će nabaviti SetTopBox (za 100-200 KM), a posebno tijelo pri Vijeću ministara odlučit će u kojoj će im mjeri država subvencionirati nabavku tih uređaja", rekao je Drmić.

Istakao je kako će već u ponedjeljak u Službenom listu biti objavljen i međunarodni konkurs za nabavku opreme, koji će biti otvoren 48 dana. Nakon toga će u roku 3-4 mjeseca biti urađene prve dvije faze planiranog projekta digitalizacije u BiH.

"U prve dvije faze planirani su odašiljači za inicijalno i digitalno pokrivanje Sarajeva, Banje Luke i Mostara, odnosno digitalni link Sarajevo - Banja Luka, Sarajevo – Mostar, te uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sistem digitalnih veza. To su ITC-i Istočno Sarajevo, Bijeljina, Brčko, Zenica i Tuzla", kaže Drmić, dodajući kako će digitalizacijom biti obuhvaćena tri javna emitera u BiH.

Ukupni projekt će koštati državu više od 25 miliona eura. Dosad je, za prve dvije faze, izdvojeno skoro sedam miliona KM, a preostali novac će biti investiran u naredne tri godine.

"Digitalizacijom će gledatelji dobiti bolju sliku i ton, te dodatni interaktivni sadržaj, znatno aktivniji teletekst. Digitalna mreža, također, omogućava znatno lakši prenos podataka i komunikaciju između ITC centara. A osim toga, ovim se oslobađa frekvencijski spektar koji su javni emiteri dosad koristili, a koji su za 45 miliona KM već otkupili mobilni operateri u BiH za razvoj treće generacije mobilnih mreža", pojasnio je Drmić.
Prijavi grešku


Komentari (53)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...