{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljen indeks rizika od terorističkih napada, BiH na 78. mjestu

18.11.2017. u 19:58
19
160
Objavljen indeks rizika od terorističkih napada, BiH na 78. mjestu
19
Objavljen indeks rizika od terorističkih napada, BiH na 78. mjestu
Foto: EPA-EFE
Prema Globalnom indeksu terorizma Irak je na prvom, Aganistan na drugom, a Nigerija na trećem mjestu kao zemlje sa najvećim utjecajem terorizma. Bosna i Hercegovina je na 78. mjestu, dok su u povoljnijem položaju zemlje u regionu: Srbija je na 126. mjestu, a Hrvatska na 130.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Podaci Globalnog indeksa terorizma, koje izdaje australijski Institut za ekonomiju i mir, pokazuju da se smrtnost izazvana terorizmom smanjila za 22 posto 2017. u odnosu na 2014. godinu.

Međutim, broj napada se povećao u razvijenim zemljama za 67 posto i povećanjem smrtnih slučajeva za skoro 600 posto, što ukazuje na to da je riječ o malom broju napada sa velikim brojem žrtava.Iako je čak u 79 zemalja smanjen utjecaj terorizma, na cjelokupnom nivou je situacija ozbiljna. Dešavanja u zemljama poput Iraka, Južnog Sudana, Turske i Etiopije učinila su da indeks poraste.

Stanje svake zemlje, kada je riječ o terorizmu, određeno je na osnovu četiri faktora: ukupnog broja terorističkih napada tokom godine, ukupnog broja smrtnih slučajeva koje je izazvao terorizam tokom ove godine, ukupnog broja povrijeđenih uslijed terorizma u ovoj godini i procjena ukupne štete nakon terorističkih napada.

Mapa pokazuje da su zemlje sa najvećim brojem terorističkih napada smještene na afričkom kontinentu i na Bliskom Istoku.

Posljednjih deset napada dogodilo se na teritorijama Sirije, Iraka, Južnog Sudana i Afganistana, od čega se čak sedam dogodilo u Iraku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: