Helikopterska nesreća
0

Obillježena 15. godišnjica pogibije bh. delegacije u Slunju

FENA
Dr. Irfan Ljubijankić
Dr. Irfan Ljubijankić
Povodom obilježavanja 15. godišnjice od osnivanja Unsko-sanskog kantona, delegacija kantonalne vlasti, zajedno s članovima porodica, danas je posjetila i položila cvijeće na mjesto pogibije visoke delegacije RBiH 1995. godine na Slunjskim brdima, u susjednoj Hrvatskoj.

Prije 15 godina delegacija koju su činili prvi ministar vanjskih poslova Irfan Ljubijankić, zamjenik ministra pravde Izet Muhamedagić, savjetnik Ambasade RBiH u Hrvatskoj Mensur Šabulić te major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a RBiH prisustvovala je proglašenju kantona, a prilikom povratka srušen je helikopter kojim su putovali.

Po povratku iz Slunja, posjećen je i mezar Irfana Ljubijankića u Bihaću, gradsko mezarje “Humci”, te Partizansko i Katoličko groblje u Žegaru. Cvijeće su položili i na spomen-obilježju u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, koja nosi ime dr. Ljubijankića.

Tom prilikom prisustvovali su i završetku tradicionalnog maratona u spomen na ovog velikog čovjeka, koji se svake godine organizira od ratnog aerodroma u Ćoralićima kod Cazina do spomen-obilježja u Kantonalnoj bolnici.